563 patienter som gått till en tandläkarklinik i Hertfordshire i Storbritannien riskerar inte bara ha smittats med HIV men även hepatit B och C.

Fallet utreds av myndigheten Public Health England, PHE, och gäller tandhygienisten Ekta Parikh som inte längre arbetar på kliniken ifråga. Man befarar att Parikh gjort sig skyldig till överträdelser mot gällande rutiner för att förhindra infektioner.

Patienterna som riskerar ha smittats har genomgått behandlingar för att ta bort plack och tandsten. Dessa har nu fått brev hem där man förklarar läget. Man har även ordnat ett speciellt telefonnummer dit oroliga patienter kan ringa för att få mer information och boka ett blodtest om man så önskar.

Enligt en talesperson för PHE kan Parikh eventuellt ha använt utrustning som inte rengjorts ordentligt men understryker samtidigt att risken för att patienterna verkligen smittats med något är ”extremt låg”.

Upptäcktes i januari
Upptäckten gjordes i januari då personal insåg att utrustning inte hade steriliserats så ofta som de skulle – bara två gånger per dag istället för efter varje patient.

En av de drabbade patienterna anser det vara under all kritik att PHE tog tre månader på sig innan man tog kontakt.

Medan utredningen pågår har General Dental Council stängt av Parikh.