Nya uppgifter framkommer nu om familjen Bidens ljusskygga affärer och misstänkta korruption med tveksamma individer i länder som Ryssland, Kina och Ukraina.

President Joe Bidens familj med allierade tog in minst 20 miljoner dollar från utländska källor, inklusive den ökände sonen Hunter Bidens affärspartners i Ryssland, Kazakstan och Ukraina – av vilka några åt middag med den nuvarande överbefälhavaren. Det avslöjade representanthusets tillsynskommitté i veckan.

Den republikanske kommittéordföranden James Comer sa att Hunter Biden verkar ha gett ryska, kazakstanska och ukrainska affärsmän tillgång till sin far, då Barack Obamas vicepresident, och noterade att var och en av de postsovjetiska medarbetarna påstås ha deltagit i åtminstone en av två middagar med familjen Biden.

LÄS ÄVEN: Vittnesmål: Biden-familjen skrämde motståndare till tystnad

”Under Joe Bidens vicepresidentskap sålde Hunter Biden honom som ’varumärket’ för att skörda miljoner från oligarker i Kazakstan, Ryssland och Ukraina. Det verkar som att inga riktiga tjänster tillhandahållits förutom tillgång till Biden-nätverket, inklusive Joe Biden själv”, säger Comer i ett uttalande.

”Och Hunter Biden verkar ha levererat. Detta framgår av måltiderna på Café Milano där dåvarande vicepresidenten Joe Biden ätit middag med oligarker från hela världen som hade skickat pengar till hans son”, tillade han.

”Det är tydligt att Joe Biden visste om sin sons affärer och lät sig själv bli ’varumärket’ som såldes för att berika familjen Biden medan han var vicepresident i USA.”

En miljon dollar per år

Bankregister som släppts av panelen bekräftar att Hunter tjänade upp till en miljon dollar årligen från det ukrainska naturgasföretaget Burisma Holdings, med början när hans far tog över kontrollen över Obama-administrationens Ukraina-portfölj 2014 och att den kazakstanska affärsmannen Kenes Rakishev överförde 142 300 dollar till Hunter för att köpa en lyxbil.

Dokumenten kompletterar tidigare medarbetaren Devon Archers vittnesmål inför kommittén i juli där han avslöjade flödet på 3,5 miljoner dollar som överfördes i februari 2014 från den ryska miljardären och tidigare frun till Moskvas före detta borgmästare Yury Luzhkov, Yelena Baturina, till den av Archer och Hunter Biden kontrollerade enheten Rosemont Seneca Thornton.

LÄS ÄVEN: FBI-uppgifter: Joe Biden tog emot fem miljoner dollar i muta av ukrainskt gasbolag

Rosemont Seneca Thornton överförde i sin tur 750 000 dollar av Baturinas pengar till Archer i mars 2014 och ytterligare 2 752 711 dollar samma dag till Rosemont Seneca Bohai, ett konto som öppnades en dag innan Baturinas överföring av 3,5 miljoner dollar.

I mars överfördes det mesta av de 2,75 miljoner dollar till ett annat Rosemont Seneca Bohai-konto, med två överföringar för 2 246 111 miljoner och 200 000 på samma dag.

Undvek sanktioner

Archer avslöjade också att Baturina deltog i en tidigare okänd middag med Hunter och Joe Biden och Hunters kazakstanska partner någon gång under våren 2014. Baturina verkar också ha deltagit i en middag i april 2015 med Joe och Hunter Biden, även om Archer inte mindes hennes närvaro i sitt vittnesmål.

Baturina lyckades undvika Obama-administrationens sanktioner mot Rysslands annektering av Krim 2014 och stöd till pro-ryska rebeller i östra Ukraina och hon har också undvikit president Bidens bredare sanktioner mot Moskvas affärselit under förra årets fullskaliga invasion av Ukraina – liksom en annan rysk oligark, Vladimir Yevtushenkov, som Hunter också samarbetade med.

Trump ifrågasatte pengaregnet

Under den första presidentvalsdebatten 2020 frågade Donald Trump Biden om de 3,5 miljoner dollar som Baturina gett Hunter Biden.

”Varför är det – bara av nyfikenhet – borgmästaren i Moskvas fru gav din son 3,5 miljoner dollar?”, frågade Trump.

”Det är inte sant”, sa den dåvarande kandidaten.

”Vad gjorde han för att förtjäna det?”, fortsatte Trump.

”Inget av det är sant”, insisterade Biden.

LÄS ÄVEN: Biden bekämpade korruption – mottog flera miljoner dollar

Republikanerna i representanthuset ledda av talmannen Kevin McCarthy siktar in sig på att inleda en riksrättsutredning om huruvida Joe Biden har ägnat sig åt korruption och missbrukat sin position som vicepresident för att gynna hans son Hunter och bror James internationella affärer.