0
Inrikes

Uppgifter: ’Husbys hyenor’ bakom gangsteravrättning i Rinkeby

Publicerad 8/16/2020
Annons

På torsdagen avrättades en 22-årig man i det ’särskilt utsatta området’ Rinkeby nordväst om Stockholm när en skytt dök upp på motorcykel och avlossade en mängd skott. Brottsoffret kopplas till det ökända Rinkebygänget Shottaz medan granngänget ’Husbys hyenor’ misstänkts ha utfört avrättningen i vad som kan leda till ytterligare en blodig gängkonflikt i problemregionen Järva.

Samhällsnytt uppmärksammade tidigare skjutningen som inträffade strax efter klockan 18 i torsdags mitt bland barnfamiljer i Norra stadsparken. I videoklippet nedan från parken syns hur brottsoffret får akutvård på brottsplatsen.

Mannen fördes därefter till Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Där uppstod en aggressiv situation med ett 30-tal besökare vilket krävde poliser för att upprätthålla ordning.

LÄS ÄVEN: Gängkriminell ihjälskjuten i ’särskilt utsatt’ Stockholmsförort

Den mördade, som är 22 år gammal och gick under smeknamnet ’Kaptenen’, har ingått i toppskiktet i Rinkebygänget Shottaz yngre falang ’Filterlösa grabbar’ (FLG) och syntes bara timmar innan skjutningen posera i sociala medier iförd skyddsväst. Samhällsnytt kan även berätta att han tidigare är dömd för flera narkotikabrott, olovlig körning och rattfylleri.

Efter att gärningsmannen avlossat ett flertal skott mot mot 22-åringen och lämnat platsen på motorcykel började det spekuleras i att mordet är ytterligare ett led i den blodiga gängkonfikt som pågår i Järvaområdet mellan Shottaz och Dödspatrullen – två gäng som till stor del består av andra generationens invandrare från Afrika och Mellanöstern. Men hela ledarskiktet i Dödspatrullen sitter för närvarande frihetsberövade.


Kaptenen syns med händerna i fickorna. Foto: Faksimil Instagram

Samhällsnytt kan istället för spekulationerna i massmedia visa material från ett rivaliserande gäng som går under namnet ’Husbys hyenor’. Gänget har som namnet indikerar sin bas i det intilliggande ’särskilt utsatta’ och för sin kriminalitet internationellt beryktade området Husby.

Gänget bröt strax efter skjutningen den annars sedvanliga tystnaden i sociala medier och från flera konton publicerades bilder och videoklipp där gänget visar upp sig. Materialet har sedan ljudsatts med ett och samma ljudstycke från gangsterrapparen ’Dree Low’ från Husby med budskapet att man avrättar ”opps” (fiender, reds. anm.) ett uttryck man lånat in från gängkriminell jargong i brottstyngda Chicago i USA.

De snarlika publiceringarna har skapat flera diskussioner på Internet om att det hela är ett ställningstagande och att ett gängkrig befaras i området. Nedan ett axplock av gängmedlemmarnas videoklipp där även ledargestalten ’Noni Slice’ syns posera.

I videoklippen har en rad gängmedlemmar bland annat skrivit ”#HH” som förkortning för ’Husbys hyenor’ och lagt till mängder med pistolemojis. Man gör också pistolgester med händerna. Nedan en gruppbild som publicerats i anslutning till mordet med låten ”murder”.

Välkänd rapartist kopplas till gänget

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat hur den 25-årige gangsterrapparen Saleh Abdulle, mer känd som en av Sveriges mest spelade förortsartister under namnet ’Dree Low’, efterlysts av polisen för grovt vapenbrott.

Abdulle är bosatt i Husby och kopplas till den innersta kärnan av det kriminella nätverket ’Husbys hyenor’ som polisen punktmarkerar för grov brottslighet. År 2017 rapporterade DN att flera av gängmedlemmarna i ligan har åtalats för grova vapen- och narkotikabrott.

Samhällsnytt kan på bilden nedan visa hur artisten poserar med 21-årige ledargestalten ’Noni Slice’ i det kriminella nätverket.

Milt straff för grova brott

Ledargestalten för Husbys hyenor är sedan tidigare är dömd för bland annat grovt vapenbrott och flera narkotikabrott. Men när Solna tingsrätt i slutet av år 2017 dömde Noni Slice, vars gängkriminella verksamheter polisen vittnat om, gjordes bedömningen att något längre fängelsestraff inte skulle utdömas, detta med hänvisning till gärningsmannens låga ålder.

Rätten slog fast att skyddstillsyn kombinerat med kort fängelsestraff motsvarande två månader var tillräckligt. Enligt uppgift kunde gängmedlemmen lämna fängelset redan efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet i enlighet med gällande praxis.

I sociala medier är brottslingen öppen med sin gängtillhörighet men det är ingenting som Solna tingsrätt lade någon vikt vid. I Danmark döms brottslingar till dubbla fängelsestraff om brotten är kopplade till gängkriminalitet.


LÄS ÄVEN: Rapartisten prisades av SR och SVT – nu efterlyst för grovt vapenbrott

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons