En ledargestalt i det kriminella nätverket Husbys hyenor i nordvästra Stockholm har häkats på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. Han har under årens lopp klarat sig undan längre fängelsestraff – trots att polisen ser honom som gängledare och att han gripits för flera grova vapenbrott. Detta genom brist på bevis och en tingsrätt som ansåg att skyddstillsyn kombinerat med ett kort fängelstraff var tillräckligt för gangstern.

Samnytt kan berätta att den häktade gängledaren är 23-årige Jonatan Goiteom med invandrarbakgrund från Eritrea. Han misstänks för att ha våldtagit en kvinna i en bostad i stadsdelen Kista.

LÄS ÄVEN: SR-hyllade rapparen Adel döms för kvinnomisshandel

Kvinnan ska ha utsatts för våldtäkten måndag den 20 juni och dagen därpå anhölls Jonatan Goiteom på sannolika skäl misstänkt för brottet.

Ledare

Det framgår av domstolshandlingar att polisen ser Goiteom som en ledargestalt i ’Husbys hyenor’ – ett nätverk som kopplas till flera dödsskjutningar och narkotikahandel. Han förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för vapen- och narkotikabrott.

Jonatan Goiteom Foto: Polisen

Goiteom har själv gjort sig känd genom att figurera i SR-prisade Dree Low och även Adels musikvideos som har miljontals visningar på YouTube. Båda artisterna, som vid flera tillfällen har lyfts fram av statsmedia, kopplas till nätverket Husbys hyenor.

Adel dömdes nyligen i Skaraborgs tingsrätt för en lång rad våldsbrott mot sin ex-flickvän. Göta hovrätt fastställde påföljden till fängelse i två år.

Jonatan Goiteom och Adel Dostani. Foto: YouTube

Skyddstillsyn för grovt vapenbrott

År 2017 dömdes Goiteom i Solna tingsrätt för en lång rad grova brott. Under rättegången framförde både åklagare och polis att Goiteom har en ledande roll i det kriminella nätverket men trots detta gjordes bedömningen att något längre fängelsestraff inte skulle utdömas, detta med hänvisning till hans låga ålder.

Rätten ansåg att en kombination av skyddstillsyn och ett kort fängelstraff var tillräckligt.

Svea hovrätt ändrade senare påföljden genom att förlänga fängelsestraffet med en månad. Enligt gällande praxis frigavs han efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.

Ledargestalt i Husbys heynor. Foto: Polisen

I slutet av 2020 häktades Jonatan Goiteom misstänkt för grovt vapenbrott och narkotikabrott men släpptes senare fri i brist på bevis.

Foto: PolisenLÄS ÄVEN: 19-årige Abraham Sandy fälls för gängmord i Stockholmsförort
LÄS ÄVEN: VIDEO: Se kaoset efter mordet i Husby