➤ ”Jag skulle aldrig ha skrivit på kontraktet”, konstaterar Ann-Marie idag.

Det hela började i januari 2016 då Ann-Marie Karlssons villa stod tom och hon funderade på vad hon skulle göra av den; hyra ut den eller sälja.

Hon kände till att kommunen sökte bostäder till nyanlända migranter och tog kontakt med kommunens bostadshandläggare, men där blev det ingen respons så istället annonserade hon på Blocket.

En ung man ringde då som sökte bostad till sin mamma, pappa och tre yngre syskon. Sonen och en bror hade kommit som ”ensamkommande” för fem år sedan och sedermera fått hit resten av familjen.

Allt frid och fröjd enligt socialen
Familjen hade varit i kontakt med socialen som hänvisade dem till Karlsson, som först tvekade men enligt biståndshandläggaren var familjen skötsam. Karlsson tyckte även synd om dem.

– Jag nöjde mig med det. I hyreskontraktet står att socialen står för hyran samt el, beräknad till en satt norm för fem personer. Kontraktet skrevs under på ett år från den 1 mars 2016.

Familjen kontaktade ofta Karlsson om småsaker som behövde fixas, som att skruva i lampor.

Efter tre månader bodde åtta personer i huset och grannarna berättade att sopberget vid villan var enormt.

Karlsson upptäckte att fukt hade spridit sig i huset. När spisen gick sönder bytte hon den. Då strömmen gick kom det fram att det berodde på att familjen överbelastat systemet med elektronik.

Hot
När elräkningen kom krävde familjen att Karlsson skulle betala summan över socialens norm. När socialen kopplades in och man beslöt att familjen skulle betala elräkningen började de hotfulla sms:en från sonen komma.

– Jag blev kallad för saker som inte lämpar sig i tryck.

När Karlsson i augusti 2016 sa upp kontraktet hotade familjen att polisanmäla henne och ville bara betala 7 500 kronor av hyran på 12 500.

I december skulle familjen ha lämnat huset. När hon bad dem att flytta fick hon till svar att hon skulle ”dra åt helvete”.

Hos polisen ansåg man inte att sms:en var tillräckligt hotfulla för att göra något och nu uppgav grannarna att tolv personer bodde i huset.

Karlsson övertalades att låta dem stanna till mars 2017. Den 28 februari var de fortfarande kvar då socialen inte hade ordnat nytt boende och bad henne att låta dem bo kvar.

Karlsson sa nej och de fick ett dygn på sig. Men inte efter det dygnet heller hade de flyttat varpå polis tillkallades, som ännu en gång sa sig inte kunna göra något och istället hänvisade till kronofogden.

Dagen därpå var huset äntligen tömt.

Skador
När Karlsson tog ditt sitt försäkringsbolag konstaterades stora skador i huset som hade orsakats av familjen. Fukt och mögel hade spridit sig på grund av att för många bot i huset. 120 000 kronor skulle det kosta att renovera.

Karlsson bor idag i en tvårumslägenhet.

– Jag är sjukskriven och mår mycket dåligt. Nu lever jag på 12 500 kronor i månaden i sjukpeng. Det är inte lönt att kräva tillbaka pengarna via kronofogden.

Huset sålde hon med avdrag på 120 000 kronor för renoveringen.

– Jag gick jämnt upp. Vinsten åts upp när lånen var betalda.