Aegor_putilov_byline_banner2_640x180
Opinion

I en korrupt offentlighet är allt tillåtet

Publicerad 4/20/2018
Annons

➤ KRÖNIKA Igår kunde Samhällsnytt avslöja att en av Centerpartiets riksdagskandidater är ett dömt Twitter-troll som attackerat en för honom okänd person på ett uteställe och åsamkat denne bestående skador. Efter en kort stunds panik, då partiet tog ner sina vallistor från webben, bestämde Centerpartiet sig för att låtsas som att ingenting hade hänt.

Trots de allvarliga uppgifterna valde partiet att avstå från att kommentera – undantaget ett kort svar på Twitter. Politikern är kvar på vallistorna både till riksdagen och landstinget. Och det är förståeligt varför – det är precis så här det fungerar i länder med korrupt offentlighet.

I sådana länder slutar vanliga politiska spelregler som förutsätter en viss nivå av anständighet att gälla eftersom den politiska konkurrensen är satt ur spel.  Ett maktparti behöver inte bry sig om vad den kontrollerade regimvänliga pressen kommer att skriva – för att de inte kommer att skriva någonting.

LÄS MER: Centerpartiet duckar frågor om våldsdömd riksdagskandidat

Kontrasten mellan hur Centerpartiet lever och hur det lär kan inte vara större. Hösten 2016 stod partiledaren Lööf i talarstolen och uttalade apropå undertecknad:

– Ryssen ska inte släppas in i riksdagens korridorer.

Hela uttalandet, som med dagens mått lätt skulle kunna klassas som hets mot folkgrupp, baserades på en åsikt av en självutnämnd expert i media. Istället för ett åtal för HMF lyftes dock uttalandet av regimvänlig media som ”vassaste citat”.

Sverigedemokraterna utkrävdes ansvar av hela den samlade politiker- och mediekåren för vilka bakgrundskontroller de gör på sina anställda. Och trots att kontrollerna inkluderade till och med en säkerhetsklassning av Säpo var det inte tillräckligt, enligt media.

Samma frågor om bakgrundskontroller och lämpligheten vore högst relevanta att ställa nu – till Centerpartiet. Men det finns ingen som längre kan göra detta förutom Samhällsnytt och alternativmedier. Den vattentäta sammanslutningen av makten och media gör att det inte längre är allmänintresse eller allvarlighetsgrad i uppgifterna som påverkar publiceringsbesluten, utan om man är en del av makten eller inte. Sverige har nått en punkt där behovet att upprätthålla åtminstone ytliga demokratiska kulisser försvinner.

Budskapet från makten idag är ett annat – vad som än görs är man skyddad om man är ”inne”. Som trollet Trbojevic. Tvärtom ska maktens arrogans marknadsföras för att injaga skräck i befolkningen och demonstrera en gränslöshet. ”Vi ska göra vad vi behagar och ni kan inte göra ett skit åt det” – är innehållet i det nya samhällskontraktet, som rättare kan kallas maktens ensidiga avsiktsförklaring.

LÄS MER: Våldsdömd riksdagskandidat (C) bakom attackerna mot Samhällsnytt

Enligt projiceringens alla regler föreligger det på ett liknande sätt i det hatade – men ack, så lika – Ryssland. Där kunde exempelvis den tjetjeniska presidenten Ramzan Kadyrovs egen mördarbrigad härja fritt i Moskva med skydd av helt lagligt utfärdade polislegitimationer och titlar – utan några konsekvenser för vare sig polischefer i Moskva eller Ramzan Kadyrov själv. Där är vi inte riktigt än.

Dock gör det strypta, förgiftade debattklimatet som det politiska och mediala etablissemanget skapat i Sverige genom åren att detta skräcksamhälle rycker allt närmare – med korruption, rättslöshet för vanliga medborgare och ansvarslöshet för eliten som följd. Den svenska politiska klassen kommer att få den Trbojevic den förtjänar.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
584Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons