ibn-rushd-feature

Imam Salahuddin Barakat och Ibn Rushds verksamhetsutvecklare Andreas Hasslert. Foto: Pressbild

Inrikes

Ibn Rushd väntas få miljonbidrag från Göteborgs skattebetalare

Publicerad 2/14/2022
Annons

Det muslimska studieförbundet Ibn Rushd – som kritiserats för sina kopplingar till våldsbejakande islamism – väntas i år få 1,1 miljoner kronor i bidrag från Göteborgs stad. Det framgår av ett tjänsteutlåtande från en handläggare på socialförvaltningen.

Förra året stoppades Göteborgs kommunala bidrag till Ibn Rushd efter att inte minst Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna ställt sig kritiska till fortsatta utbetalningar. S menade bland annat att Ibn Rushd behövde ”dra en skarpare gräns mot odemokratiska krafter och utländsk påverkan”.

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ ville däremot fortsätta ge pengar till studieförbundet och anklagade särskilt högerpartierna för att agera ”högst oseriöst”.

”Som bidragsgivande myndighet kan vi aldrig veta allt om de organisationer som vi ger bidrag till. Ett visst mått av tillit måste alltid finnas”, menade de tre partierna i ett remissyttrande.

Föreslås få bidrag igen

Åren 2019 och 2020 fick Ibn Rushd drygt 2,3 miljoner kronor i bidrag från Göteborgs skattebetalare, vilket gör Göteborg till den kommun i Sverige som de åren gav i särklass mest bidrag till studieförbundet. När bidragen plötsligt stoppades ifjol blev det därför en stor nyhet.

Nu föreslås emellertid att Ibn Rushd återigen beviljas bidrag från kommunen med 1,1 miljoner kronor per år, åren 2022 och 2023.

Den handläggare på socialförvaltningen som föreslår att det muslimska studieförbundet återigen får bidrag menar bland annat att ”förbundet märkbart har förbättrat sina rutiner och system för dokumentation”.

Nästa vecka ska politikerna i socialnämnden ta ställning till bidragsförslaget.

”Helt styrd av Muslimska brödraskapet”

I en rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap publicerad 2017 påpekas att ledningen för Ibn Rushd är ”helt styrd av MB”, där MB syftar på Muslimska brödraskapet.

I den nästan 200 sidor långa studien ”När tilliten prövas” utgiven av Folkbildningsrådet 2019 knyts Ibn Rushd till terrorfinansiering och stöd till våldsbejakande islamism. Det konstateras att Ibn Rush står för en sunnimuslimsk inriktning.

Det har dessutom vid flera tillfällen uppmärksammats att det muslimska studieförbundet bjudit in antisemtiska föreläsare, något som fått såväl Svenska kommittén mot antisemitism som vänsterextrema Expo att reagera.

LÄS MER: Efter idogt arbete från SD: Islamistiska Ibn Rushd blir av med bidrag i Göteborg

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
777Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons