22-årige Ibrahim Ramadan slog nästan ihjäl en kvinna vid en busshållplats på Lantmannagatan i Malmö natten till den 10 november förra året. Nu fälls han för försök till mord. Den rättspsykiatriska utredningen visar att han har en allvarlig psykisk störning och han döms därför till vård som på grund av hög risk för återfall förenas med särskild utskrivningsprövning.

Offret, en 27-årig kvinna, som vi kan kalla EW, stod ensam vid hållplatsen där hon väntade på att bli upphämtad när Ramadan dök upp. Från domen:

Beväpnad med en trästolpe och en glasflaska attackerade han EW med ett flertal slag mot huvudet. Attacken avslutades då vittnet ”KD”, som kom körande i en bil på Lantmannagatan, höll tutan intryckt för att gärningsmannen skulle upphöra med våldet.

Ibrahim Ramadan tittade upp och lämnade sedan platsen gående.

Innan attacken på den 27-åriga kvinnan hade Ramadan följt efter en annan person i avsikt att misshandla denne, men avbröts av två cyklister som passerade platsen.

Enligt domen delar den dömde Ibrahim Ramadan in folk i två grupper; rastlösa respektive icke rastlösa. De som är icke-rastlösa utgör inget hot mot Ibrahim Ramadan. Däremot gör rastlösa människor det. Från domen:

Han har blivit slagen, trakasserad och hotad med vapen av sådana människor. Ibrahim Ramadan kan efter ett tag avgöra om människor är rastlösa eller icke rastlösa. Han upplevde såväl [den 27-åriga kvinna] som [mannen han först följde efter] som rastlösa.

”Lät som att hon skulle drunkna i sitt eget blod”

Misshandeln av den 27-åriga kvinnan avbröts först när ett vittne kom körande i sin bil. Först trodde det kvinnliga vittnet att Ramadan vandaliserade busskuren men när hon kom närmare såg hon att han slog våldsamt på en annan person.

Hon såg flera slag. Mannen tog i ordentligt, som om han skulle slå sönder något. ”KD” lade sig på biltutan. Mannen tittade upp och började lugnt gå från platsen. Efter ett tag började han småspringa och försvann in på Augustenborgsområdet.

Den attackerade kvinnan låg på magen på marken i en blodpöl. Det låg tänder och glaskross i hennes närhet. Hon var illa tilltygad och det lät som att hon höll på att drunkna i sitt eget blod.

Bildspel nedan. OBS! Känsliga läsare varnas!

[soliloquy id=”310474″]Det är framförallt DNA-bevisning som binder Ramadan till mordförsöket, enligt tingsrätten. I polisförhör erkände dock Ramadan också att hans mål var att kvinnan skulle dö. Tingsrätten beskriver våldet som ”besinningslöst och mycket kraftigt”.

Kvinnan ligger fortfarande på sjukhus och i domen beskrivs skadorna enligt följande:

smärta, svullnader, blåmärken, sårskador, blödningar i hjärnan, luftbubblor i skallhålan, omfattande frakturer i ansiktsskelettet, avslagna tänder, djup medvetslöshet och avsaknad av fria luftvägar

”Enda jag kan göra är att klappa henne”

I ett förhör vittnar en polis som var på plats innan ambulansen hade kommit dit:

Jag lägger sjukvårdsväskan åt sidan och försöker vara vara där, jag förstår att det är en kvinna för hon har långt blont hår och hon bara ligger där. Jag försöker bara få henne att leva. Det enda jag kan göra är att bara klappa henne lixom, få henne att veta att hon inte är ensam.

[..]

Efter det kan jag bara tänka på tjejen och hur det gick för henne. Jag vet att jag tidigare har sagt att jag inte trodde att hon skulle överleva detta då hon är allvarligt skadad.

Ursprung från Mellanöstern

Ramadan är tidigare dömd för stöld, försök till stöld, hot mot tjänsteman och ringa narkotikabrott. Han är född i Sverige men hans pappa är invandrad från Libanon och hans mor från Turkiet.

Han döms även för försök till grov misshandel, då han planerade att misshandla den man han följde efter med träpåken han bar på. Utöver det döms han också för misshandel på sin bror som ska ha hänt sommaren 2018.LÄS MER: 22-årig invandrare åtalas för extremt brutalt mordförsök mot kvinna i busskur

?Tycker du denna artikeln var intressant? ?

Stöd då Samhällsnytt med en donation!

Klicka HÄR för att se alternativen – eller fyll i formuläret nedan ?

Tack på förhand!