ID-kapningarna mot äldre – hör hur bedragaren på bruten svenska försöker lura sitt offer

Delningar

De så kallade ”voice phishing”- eller ”vishing”-bedrägerierna ökar lavinartat. Ligor ringer upp svenska bankkunder, utger sig för att vara anställda av banken och lurar sedan av personen mobilt bank-ID eller andra inloggningsuppgifter så att de kan länsa vederbörandes konto på pengar.

Bara under september i år har bankkunder lurats på sammanlagt 70 miljoner kronor. Polisen får in uppemot 20 anmälningar per dag om ”vishing”-brott.

Verksamheten har huvudsakligen äldre personer som målgrupp. Man bedömer att dessa har mindre Internet-vana och kanske inte är helt klara i huvudet och därför lättare att lura.

I ljudinspelningen nedan från SVT kan man höra hur en yngre man på grammatiskt korrekt men bruten svenska försöker lura en äldre svensk man att han ringer från Swedbank, har ett fint erbjudande och att allt den uppringde behöver göra för att få ta del av det är att legitimera sig med sin bankdosa eller sitt mobila bank-ID.

SVT som publicerat ljudinslaget har förvrängt bedragarens röst. Detta i syfte att försvåra identifiering av den kriminelle.

I det aktuella fallet låter sig den uppringde äldre mannen inte luras. När det är dags att ge bedragaren de uppgifter han är ute efter frågar mannen i stället brottslingen om denne tror att han är dum i huvudet och avslutar samtalet med ett ”din jävla idiot”.

Alla äldre är dessvärre inte lika vaksamma eller medvetna om förekomsten av den här sortens kriminalitet och ger därför i god tro ut de uppgifter som bedragaren begär, i tron att denne verkligen är anställd på banken.

Polisen uppger att man har svårt att utreda brotten. Det är sällan att den som ringer själv står för det bankkonto dit de stulna pengarna överförs. Det är i stället vanligtvis en så kallad ”målvakt”. Sedan slussas pengarna vidare och tas ut kontant någonstans.

Bankerna har också varit ovilliga att ta ansvar för att pengar slussas vidare genom deras system för kriminella ändamål. Ofta har kunderna inte kompenserats, då banken anser att kunden agerat oaktsamt genom att tillhandahålla inloggningsuppgifter till bedragaren.

Kritiker menar att bankerna behöver ta ett större ansvar både för kundernas säkerhet och för hur banksystemet och uttagsautomater används för kriminella ändamål. Kritik har även riktats mot polisen för att göra för lite för att få fast bedragarna.

 

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

229 KOMMENTARER

 1. Den äldre svenske mannen leker verkligen med elden: – Han kallade en medlem i nyadeln för ”din jävla idiot”.

  Regimen i Sverige tar inte lätt på sådant.

 2. Så fort det är nyadeln så blir det kod 291. Allt för att invagga svenne att allt är bra med invandring från Mena länder.

 3. Statens megafon SVT förvränger brottslingens röst men inte det tilltänkta brottsoffrets. Polisen mörkar en våldtäktsmans signalement men går ut med brottsoffrets.
  Vad f*n är det som pågår? Finns det verkligen ingen i styrande ställning som reagerar?

 4. SVT förvränger ljudet på brottslingen och skyddar därmed den kriminelle. Häromdagen efterlyste svensk polis en våldtäktsman genom att lägga ut ett detaljerat signalement – på offret.
  För ett par veckor sedan utsattes en svensk kvinna i Karlstad för ett våldtäktförsök och hon misshandlades och knivskars av gärningsmannen. I ca 10 timmar efteråt försökte hon att få hjälp av polisen, men de var totalt ointresserade, brottslingen var ju en afghan. Gärningsmannens bostad pekades ut av offret några dagar senare, men polisen var fortfarande ointresserad.
  Däremot när det i området hölls en manifestation mot våldet, då fanns ett antal poliser på plats och deltagare anmäldes för att de höll en manifestation utan att ha tillstånd.

  Det blir bara värre och värre i Sverige, allt är ju för [email protected] fullständigt uppochner!

  • Den korrupta polisen vars löner som vi skattebetalare står för gör i dag allt som dom kan för att inte bistå sina uppdragsgivare. Dom gör i stället allt för att förhindra att oönskade invällare inte lagförs. Det har ju inte blivit ett dugg bättre sedan idioten Dan Eliasson försvann. Det är samma reportage då som nu ”inget signalement lämnas ut ,ingen gripen”

 5. Detta borde varje svensk lära sig …. att spela in samtliga samtal automatiskt. Gör själv detta sen 1 år tillbaks efter en incident och har haft nytta av det några gånger, ibland glömmer man saker som namn eller annat som sägs. Sparas några månader, sen raderar man, viktiga samtal sparas på datorn.
  Finns flera Appar som funkar fint.

 6. Pensionärsföreningar , ta av medlemmarnas inbetalade avgifter och gör ett snabbutskick, många äldre har ingen dator och får inte varningen !
  Ni som har äldre vänner och bekanta , varna dem !

 7. ”SVT som publicerat ljudinslaget har förvrängt bedragarens röst.”
  Bra att de bekänner att de står på de kriminellas sida.
  J-a idioter på SVT.

 8. Enligt statistik från Brå steg antalet registrerade lägenhetsinbrott med nio procent mellan 2016 och 2017.
  Hur kan det komma sig. Var det något särskilt som hände då?

 9. Naivitet är svenskens kännetecken. Det genomsyras i hela vårat samhälle och de få som vägrar vara naiva dom är nazister direkt.

 10. Vad är väl dessa bedragare i jämförelse med landsbedragarna i 7 klövern?

  Det är som att jämföra brotten hos ficktjuvar med folkmorden under Hitler eller Stalin

  • Han uppförde sig ju ”bögigt” enligt egen utsago…..det borde han ju fatta själv att det är Tabu hos Muslimska Brödraskapet.

  • När politiker talar om att skapa ordning och reda blir i alla fall jag lite rädd. I DDR rådde ordning och reda på samtliga nivåer av samhället. I Nordkorea råder likväl stor ordning och reda. Men all den ordningen och redan kom med ett högt pris – friheten.

   Att det ringer bedragare och påstridiga försäljare emellanåt är något man får ta i ett fritt samhälle. Det är en del av friheten och du är fri att tacka nej, till skillnad från t ex SVT som ska ha betalt av dig oavsett du vill det eller ej. Den frihet vi har ska vi vara glada för, inte försöka inskränka.

 11. Dessa äldre måste ha ett dåligt förhållande till sina barn då dessa tydligen inte upplyst sina stackars föräldrar om detta sätt att lura dem. Inte lätt att bli gammal.

 12. Svara aldrig ”ja” på en fråga som någon av dessa ställer. Risken är att det inspelade ja:et redigeras ihop till att få det att låta som att du gick med på att ingå ett avtal.

 13. Jag använder Appen ”Ska jag svara”,fungerar klockrent och blockar okända tel.nummret innan jag ens hinner svara.

 14. Svarar aldrig på nr jag inte känner. Dom som verkligen vill mig något när jag inte svarar kan prata in ett meddelande. Enkelt!

  • På min mobil visas vart folk ringer ifrån, så jag svarar bara när jag känner igen vederbörande eller myndigheter. Dock skulle jag aldrig låta mig luras så lätt, är vaksam. Kommer ihåg för ett par år sedan ringde det och ett samtal var från Somalia, ett annat från nånstans på i Afrika. Svarar naturligtvis inte på sånt.

   • Samma här, det är ju sånt dyrt betalsamtal de vill att man skall ringa upp.
    Men jag svarar på indiska Microsoft 🙂 de är lite roliga att driva med en stund… När man efter en stund brukar avsluta med att man vet att det är scam, så skrattar en del andra lägger bara på. En var inte så smart, man hör ju att de kommer från Indien, så jag fråga om det inte var jobbigt med monsunregnen och hon blev paff och undra hur jag visste om hennes väder… Sen la hon på.

 15. Bankerna och slappa myndigheter bör enligt lag ha det fulla ansvaret för avvikande transaktioner. Finns fungerande program man kan använda.
  Åldringsbrott är synnerligen vidriga och där kan man även skärpa straffen rejält.

 16. Bankerna i all ära, men jag anser att SVT ska ta på sig ett större ansvar, och inte skydda bedragaren.

  Men det är så symptomatiskt i Sverige. De kriminella ska skyddas, till varje pris. Och jag undrar, helt stilla, varför.

 17. Jävla skojare, både ID- bedragarna och de som beskyddar dom, SVT.
  Blev själv uppringd i förmiddags från en som uppgav sig vara från mitt bredbandsbolag och lade fram ett erbjudande som att jag skulle tjäna femtio kronor i månaden på att nappa på en utökad tjänst.
  Han bröt också på svenska och underströk hela tiden sina argument med ”min vän”. Bara det gjorde mig avog och jag avbröt tämligen omgående mitt i hans sprutande svada:
  – Jag tycker vi gör så här istället. Jag tar den där femtilappen och erbjuder dig samtidigt att inte utnyttja det erbjudande jag aldrig saknat och inte är intresserad av.
  Det samtalet fick ett mycket abrupt slut från uppringaren.
  Jag skulle aldrig någonsin göra upp med någon okänd om minsta lilla sak över telefon. Och definitivt inte lämna ut några uppgifter.
  Vi svenskar måste träna upp vår självbevarelsedrift. Det duger inte att köra på som från tiden då vi var ett homogent folk. Alla mina larmsystem slår numera per automatik igång vid minsta bruten svenska och ickenordiskt utseende.

   • Folk har för stort förtroende till banker och myndigheter att sköta säkerheten.
    Samma människor är förstås inte sällan obegåvade nog att inte förstå att personen i andra änden av telefonen inte alltid är ärlig.
    Det är förstås fult att dra nytta av lågintelligenta människor och där är både bedragaren, banken & myndigheterna lika goda kålsupare.
    Det är fortfarande inte lika fult som barn med skägg.

 18. Så klart ska ” någon annan” ta ansvar…….d v s bankerna.Kommer det någonsin att framgå att vi alla naiva,godtrogna PK-marinerade zombies själva ta vårt eget ansdvar som individer ? .

  • Så sant. La ut en bil på blocket för försälning. 90 % utläningar med urusel svenska svarade.
   Alla hade alla möjliga konstiga upplägg för att betala.
   Allt från betalning i dollar till att betalningen kommer senare..bara dom får bilen.
   Ständigt tjat om prutande hit och dit.

    • De brukar göra så, du tror de betalar över nätet och du ger dem grejerna, men inga pengar kommer in på kontot. Ibland visar de upp transaktionen på mobilen, men det är bara en bild…… De gör ofta så på blocket dessa osvenskar.

     • När någon visar upp en Swish bild på en betalning, så snudda då på bildskärmens över del och då skall det glittra till och bubblor synas. Händer i nget med bilden är det bara en bild.

   • Det där känner jag igen. Sist jag sålde på blocket fick jag ett skambud som jag trots allt godkände. Sedan frågade jag om han vill hämta och när han hämtar. Tystnad.
    Påminnelse igen och inget svar. Det var tre veckor sedan. MENA-namn på sitt konto.
    En annan sak såldes till en ursvensk kille, snabbt svar, blixtsnabb betalning, trevliga svar och nöjd köpare.

 19. Det förekommer ju också på email – man får t ex mail om att man vunnit (vad framgår ej…) och att det är sista chansen… och så ska man svara ….

  • Jag har också fått sådan från bl a Coop:s! Sista chansen! Svarar aldrig! Gick för skojs skulle in och läste villkoren för ett av dessa erbjudande om bl a en gratis mobil!!! Man förband sig för både det ena och det andra!!!!! Hur många tittar på detta innan de går på grejen`???

  • Min fru fick ett Mail från Apple lager där det stog att hennes vinst av en IPhone nu var postad Djäkligt lurigt då det var utformar exakt som det är när man beställt något från e-handeln Det stog beräknad leveransdatum samt innehöll filer för orderstatus osv Hon öppnade lyckligtvis ingen fil

 20. På tal om att lura svenska folket, så valsar Filippa R runt på FB angående sina groteska affärer i Sthlm. Och då var väl hon den anständige i den familjen?

 21. Klart slaskmedia skyddar de kriminella , så har det varit länge nu .

  Jämför man MSM-”journalister” och swisch-journalister så kan de hos MSM lägga ut vilket skit som helst och ÄNDÅ få presstöd .

  En swisch-journalist MÅSTE vara läsarna trogen och leverera det som läsarna vill donera för . . Annars är det godnatt med swisch-journalisten !

 22. Bank-id var ju så säkert och vi skulle slippa bli rånade på pengar, framtiden var den säkra digitala handeln utan fysiska pengar…
  I verkligheten så är det inte så och brottslingar skyddas ju alltid i landet Upp&Ner.
  Nu blir man tvingad att gå till bankomaten och ta ut pengar till asylanterna, sorry menade rånarna. Eller som artikeln handlar om, att man blir uppringd och blir lurad.

  Trump skulle kunna ha Sverige som ett varnande exempel hur det går om han släpper in migrant karavaner…

  Som vanligt är min enkla lösning. Lås gränsen och släng ut all kriminella fejkasylanter.

  • Han har redan Sverige som exempel. Faktum är att Sverige är hela världens exempel på hur man inte vill att det ska bli.

  • Bank-id är ju inte den felande länken, teknik kan troligen aldrig skydda en naiv människa som går på vad som helst.

  • Trots att varenda jävel springer runt med sina kort blir massor av människor robbade. Det är säkert mer rån och bedrägerier i Sverige nu än det var när folk använde kontanter och checker.

 23. Ha, ha, finns många vänner tydligen. Råkat ut för liknande. Från bank i Holland eller något och lät som indiskengelska eller något ditåt. Obs är inte rasist.
  Först ung kvinna som sa att datorn höll på att krascha och att de skulle hjälpa att skydda den. Sedan kom en slug manlig tekniker, som bröt på indiskengelska eller liknande.
  Banken sa till att lägga på luren, när jag lurats att ringa den. För det blev något fel att komma åt kontot. De ringde igen, men jag la på.Tur banken hade koll. Nordea.
  Märkligt att det inte går att spåra sådana samtal. Polisen kunde inte.
  inte.Trott att det skulle bli bättre med inträdet i EU.

  • För att skingra dimman något så kan du på fiendesidan bocka av politikerna, journalisterna, poliser och rättsväsende, skolpersonal, ja de flesta myndighetsanställda, fackföreningar, kyrkan, alla artister, konstnärer, författare, historiker och andra ”experter” som jämt blir inbjudna att sitta i TV-sofforna.

   På dessa ställen finns det värsta patrasket.

  • Ja, de präglades av ett samhälle där tillit, ärlighet och arbetsamhet var honnörsord. Många verkar ha svårt att inse att samhället har förändrats i grunden.

   • Det samhället har för evigt upphört , tack vare inkompetenta politiker som är fast i sin globaliseringsiver. De är samhällsdestruktörer de flesta av dem och skulle helst försvinna bort för evigt.

 24. Om det ringer upp någon som låter som en säljare så svarar jag direkt: Tack, men jag är inte intresserad. Hej då. Det sparar en massa tid och tjafs.

     • Klickar man bara på en annons på nätet så anser de att de har en kundrelation med dig och har då rätt att ringa dig.
      De frågar då : är detta NNNN och då skall man inte svara JA utan : detta är NNNN då ett Ja kan sättas in som ett svar på en säljsituation och man kan hamna i ett nytt annat helvete än det som våra politiker ordnat åt oss.

 25. Ja!…detta förstår jag så himla bra, för vem annars än en svensk kan man blåsa på detta sätt….vi pratar om världens mest lättlurade folk, kanske är det frukten av att ett folk aldrig lidit några umbärande i modern tid i form av krig eller katastrofer.

  Tycker det syns extra tydligt hur svensken sväljer allt i media med hull o hår, politiker som ljuger och rider på sina höga hästar….så var annars än i Sverige skulle detta kunna vara ett problem.

  • Jag bor i Brasilien, och här låter sig folk också luras. Ofta för att de inte kan hålla käften utan älskar att babbla. Det händer t.ex. ofta att nån blir rånad efter att de tagit ut pengar på banken. Inte sällan har de då berättat för nån okänd i bankkön vad deras besök gäller. Sen är det bara för denne någon att göra tecken till en kumpan vilken bankkund som ska plockas när hon/han lämnar banken.

   • Ja!…jag fattar inte, det är som att vissa människor sovit en jättelång Törnrosa sömn med början på 50.talet och helt plötsligt vaknat upp men tror att de fortförande är 50 tal…stackars människor.

    • Efter allt skit jag sett och varit med om är jag en misstänksam och kanske även lite tvär jävel när jag har med okända människor att göra. Börjar nån ställa närgångna frågor klipper jag av direkt.

     • Felet med oss svenskar är att alla vill bli accepterade och populära, ha många vänner helt enkelt. Konflikträdslan kommer in här. De jag känt har, när det kommit till kritan, alltid svikit. Trots det har livet formats bra för min del så jag har skapat mig en mycket bra ekonomi.

 26. SVT förvrängde rösten för att försvåra identifieringen av den kriminelle. Ja, skitstövlar skyddar skitstövlar. Fram med han i dagen. Rök ut han bara!!!

  • Jäv… falska dårar på TV. Varför sända Efterlyst och sån skit när de ändå undanhåller vad man behöver veta? ”Tillsammans ser vi till att brottslingarna hamnar bakom lås och bom” eller vad de nu brukar säga. Samtidigt är det dessa jäv… som kämpar hårdast för att få hit ännu fler utländska brottslingar.

  • En man i 65-70 års åldern stod bakom mig i kön, läste löpsedlarna och sa till mig: Det blåser äckliga högerpopulistiska vindar i Sverige, varpå jag låtsades höra fel och svarade : Ja visst är det vidrigt hur sossepatrasket har sänkt hela Sverige. Svar: Total tystnad.

 27. Får jag ett sådant samtal så skall jag spela med och ge dem ett ”Kalle- Anka- nummer” som de kan roa sig med. Ge dem fejk och driv med dem på alla sätt.

 28. Det är de här idioterna som håller på med Id-kapningar som polisen borde lägga sina resurser på istället för att jag pensionärer som skrivit något olämpligt på nätet.

 29. Om aset till brottsling hade varit etnisk Svensk hade det förrädiska Stasi-SVT aldrig förvanskat rösten på brottslingen.

 30. en av Stefan Löfvens raketforskare i full gång..

  När man tar in kriminellt avskum till sverige då blir det så här, fy fasen dödsstraff borde han få..

 31. När bedragaren ringde till mig hette han Kevin Jonsson och var från Wasa Kredit, påstod att jag hade beviljats ett lån som dom ville kolla upp, därför behövde de mitt kort nummer……blev inget av det !
  PS, Han bröt på Malmöarabiska.

  • Så är det! Kan man inte prata klockren kansli svenska, då bryts samhället vad det gäller telefonuppringare. Skulle laga min mobil, men valde en butik i stan istället lokalt i förorten. Eftersom araber bara blåser dej hela tiden.

   Tycker företag borde få ha en logotype där det står att dem drivs av Svenskar där har högkvalité och hederlighet.

 32. Löfven vågade inte ens ta bladet från munnen under presskonferensen med de övriga nordiska kollegorna när frågan om spionverksamhet och lönnmord mot andra länders medborgare kraftigt fördömdes av de övriga, istället mumlade han något ohörbart och gav intryck av att skamset urskulda de andras reaktioner. Vilket skämt till statsman!

  • Hela Norden kommer att ställa sig på Danmarks sida. Utom sosse-Sverige som vill utreda det ytterligare….i 20 år.

 33. Banker och polisen två institutioner som har som huvudsyfte att inte bry sig om kunder eller anmälare. Nordea är ett praktexempel, de jagade mig och flera jag känner, för att vi inte lämnade in uppgifter om vart våra pengar kom i från. Som om det var nån hemlighet, samma summor varje månad från samma ort. Samtidigt så redovisar man inte sina egna skumraskaffärer eller vilka som befolkar bankkontoren varje månadsskifte.
  Då ska det skickas pengar runt hela världen, hur mycket kontroll är det där?

 34. Detta med bank-id och kapningar har valsat runt på löpsedlarna var och varannan dag helar året. Lär sig folk ingenting?

  • Pensionärer och andra godtrogna läser bara kommunisttidningar och där står det inget om utlänningar som våldtar eller begår bedrägerier. Däremot har tidningarna ibland artiklar om återfallsförbrytare och senast handlade det om Peter Svensson (tror jag att han hette) i Aftonbladet. Så pensionärer får fortsätta att bli lurade, både i livet och vid valbåset…

   • Det var som min gamla pappa sa… Hade det varit så mycket problem med invandringen, då hade de ju sagt det på rapport och det hade stått i Aftonbladet.

  • Regeringen bryr sig inte alls. Masmedia är politiskt styrda. Banker mfl vågar inte tala ut av flera skäl. Ingen bryr sig om någon blir offer. För antingen får offret eller försäkringsbolag betala. Bedragarna verkar inrikta sig på personer över 70 år. Dessa har ofta inte tekniska kunskaper. Samt är inte bereda på att någon som har dennes person nummer kan vara bedragare.

 35. SVT är medlöpare i detta eftersom de förvränger rösten.
  Är det inte bättre att man får höra den så man vet och känner igen den om man råkar ut för detta.

  SVT är medbrottsling och 5:e kolonnare i detta landet.

 36. Banker och media varnar för fulla muggar så detta är snart en utfiskad sjö. Nästa ”fiskevatten” torde då bli bankID-kapningar medelst uppsökande verksamhet som kryddas med lagom dos av hot och det våld som krävs för att svischa över allt man äger och har. Någon ersättning från banken blir det väl inte här heller då de säkert kan åberopa oaktsamhet. ”Du skulle ha haft ditt bank-ID i bankfacket”.

 37. Blev förvånad att Rapport tog upp saken. Visserligen hade man förvanskat rösten men det hördes tydligt att det var en utlänning som var i farten….Börjar nyhetsförmedlingen bli rasistisk i Sverige?

 38. Jag förstår inte varför de förvanskar rösten på den här lille kriminelle babbassen. Det hade ju kunnat leda till att han åker fast om han blev igenkänd. Detta är landet upp-och-ner.

 39. Vad blir straffet? Att kalla en ”nysvensk” för ”idiot” faller antagligen under HMF!
  Polispatrull på väg att plocka upp ”rasisten”, tyvärr finns inga resurser att åtala bedragaren.

 40. ”SVT har… förvrängt…bedragarens röst i syfte att försvåra identifieringen…”. För helskotta. Skyddar SVT dessa skurkar så dom kan fortsätta att lura äldre? Är SVT inblandade på något sätt?

  • Brottet kallas för skyddande av brottsling.Men för polisen blir det bara en avskrivning av ärendet.Polisen har andra viktigare saker att göra som att lägga benen på ryggen när 14 åringar kastar sten

 41. Bankid borde inte finnas. Om du tappar ditt kort , så tappar du en massa pengar.
  Det går tydligen även med att få koden via telefon.
  All information finns på kortet samt det räcker att man ger koden till någon utan att tappa kortet. Rena vansinnet

 42. Men över alltihopa lyser Stefan Löfven med sin handlingskraft och sin framförhållning och otroliga förmåga att ställa allting till rätta. Han är ett föredöme för oss alla och borde få medalj i form av en kvarnsten om halsen och sedan en båttur på djupa vatten. Plums !

 43. I dessa typer av nyheter är det alltid främst BankID och i andra hand bankerna som får skulden. Ingen av de är skyldiga.
  BankID är en extremt säker tjänst och de jobbar kontinuerligt med säkerhet genom att t.ex. ta bort stöd för appen för gamla versioner av operativsystem.
  Bankerna kan inte göra mycket, de kan liksom inte utbilda sina kunder som inte kan hantera pengar. Det står dessutom alltid i avtalet man som kund skrivit under att banken inte är ansvarig om kunden varit oaktsam, vilket alltid är fallet för de som är dumma nog att luras att signera något med BankID.

 44. -Har avinstallerat mobilt bankid och förmått min kära mor att göra detsamma.
  -Har inte Facebook, Twitter
  -Tar del av alternativa medier. I hela världen.
  -Har en annan mejl anknuten till mobilen än min vanliga. Denna mejl använder jag när jag köper och beställer på nätet.
  -Blattevarningsradarn går igång när jag blir kallad för ”min vän”.
  -Lägger inte ut info om mig själv på nätet.

  Det håller inte i 100 år. Men kanske i 10.

 45. Detta är vidrigt.

  SvT skyddar GM. Polisen gör inget. Banken friskriver sig. Vad göra?

  -Befatta er ALDRIG med invandrare!!
  -Avinstallera mobilt BankId ur mobilen
  -Logga ALDRIG in på uppmaning av NÅGON
  -Läs alltid alternativmedia så du får veta vad som eg händer, innan det händer dig.
  -Se upp med PayPal. Betala inte genom PayPal. Avstå, radera ditt PayPal-konto.
  -Banken ringer ALDRIG dig och ber dig logga in.

  Skatteverket: Skydda dig mot ID-intrång:
  https://skatteverket.se/privat/folkbokforing/identitetsintrang.4.35c34f651660af3747c3178.html

LÄMNA ETT SVAR