➤ VAL Idag får de 5,2 miljoner svenskar som är röstberättigade i kyrkovalet avgöra vilka som ska styra landets församlingar, stift och kyrkomötet de kommande fyra åren.

I förra kyrkovalet 2013 röstade endast ca 700 000, motsvarande 13 procent. Men i år kan deltagandet ha gått upp – enligt valnämndernas uppskattningar har många fler förtidsröstat denna gång.

– Jag tycker att nomineringsgrupperna har varit bättre på att informera vad de vill, mediebevakningen har varit mycket större, och Svenska kyrkan har också jobbat med en kommunikationsplan som har hållit ihop både lokalt och på nationell nivå, säger Anki Bondesson, projektledare för kyrkovalet, till SR.

Sverigedemokraterna storsatsar på årets kyrkoval med en tio gånger så stor budget som 2013.

– En målsättning är att åtminstone fördubbla oss. Det skulle betyda på nationell nivå att vi får tolv procent och det är väl vad vi kan vänta oss i takt med att vår medlemskår ökat. Det innebär att vi får representation i kyrkostyrelsen och ordinarie platser i kyrkomötets utskott, sa Aron Emilsson, ansvarig för SD:s kyrkopolitik, till TT nyligen.