salvini le pen

Foto: Twitter / Matteo Salvini.

Utrikes

Identitet och demokrati blir Salvinis och Le Pens nya EU-grupp

Publicerad 6/13/2019
Annons

Med 73 ledamöter blir gruppen Identitet och demokrati, ID, en av EU-parlamentets största grupper och man lovar att utmana etablissemanget. ID samlar politiker från bland annat Matteo Salvinis Lega Nord och Marine Le Pens Rassemblement National.

– Vi har förändrat den europeiska unionens politiska schackbräde, säger Marine Le Pen och spår att gruppen kommer ”färga” framtida debatter i parlamentet.

ID kommer att ledas av italienaren Marco Zanni från Lega Nord. Gruppen lyckades dock inte med ambitionen att få med sig även Nigel Farages Brexit Party, men efter att Zanni mötte Farage tidigare i juni uppgav han att dörren står öppen för både Brexit Party och andra partier, som spanska Vox. Han betonade samtidigt att det är viktigt för alla partier med en ”radikalt annorlunda syn på Europa” att gå ihop.

I gruppen ingår även Alternative für Deutschland och nationalistiska partier från Österrike, Danmark och Finland med flera.

– EU behöver begränsas och reformeras, säger Jörg Meuthen från AfD.

Områden som partierna har gemensamt är mer makt tillbaka till de enskilda nationerna, stävja invandringen och stoppa islamiseringen av Europa. När det gäller sociala och ekonomiska frågor går åsikterna dock mer isär.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons