Ikea-möbler fortsätter att säljas i Ryssland, trots att möbeljätten officiellt lagt ned verksamheten i landet. Det konstaterar det ryska Telegramkontot Mash.

Ikea inledde avveckligen av sin ryska verksamhet 3 mars i år, en vecka efter Rysslands invasion av Ukraina. Till en början hette det att verksamheten i Ryssland och Belarus skulle ”pausas”. I juni meddelades att verksamheten skalas ned.

”Företag och leveranskedjor över hela världen har drabbats hårt och vi ser inte att det är möjligt att återuppta verksamheten under överskådlig tid”, förklarade Ikea.

LÄS ÄVEN: Rusning till Ikea innan verksamheten stängs ned i Ryssland

En process inleddes med att avyttra Ikeas fabriker och minska antalet anställda – innan kriget 15 000 vid de fyra fabrikerna och de 14 varuhusen i landet.

Slutförsäljning

I början av juli öppnade Ikea sina butiker i Ryssland igen, men enbart för företagets anställda. Övriga kunder hänvisades till internet där en slutförsäljning inleddes. Ikeas hemsida kollapsade av överbelastning när tusentals kunder försökte skynda sig till sajten för att köpa det som fanns kvar.

I måndagskväll klockan 20:00 avslutades slutförsäljningen. Därefter stängde Ikea ned sin möbelförsäljning i Ryssland helt och hållet. Den ryska nyhetsbyrån Tass rapporterade igår att Ikeas ryska bolag påbörjat en likvideringsprocess.

Däremot fortsätter Ikea att driva sina Mega-köpcentrum i Ryssland ”för att säkerställa att många i Ryssland har tillgång till sina dagliga behov som mat, dagligvaror och medicin”.

Säljs på nätet

Men att Ikea lagt ned sina möbelvaruhus i Ryssland innebär inte att ryssarna inte längre kan köpa Ikea-möbler. Det konstaterar Telegramkontot Mash, som enligt franska AFP står nära den ryska underrättelsetjänsten.

LÄS ÄVEN: Norsk toppdiplomat i Ryssland: ”Jag hatar ryssar”

”Fabriker, verkstäder och andra industrier som brukade leverera produkter till svenskarna har inte försvunnit. ARUA, Askona, ’Angstrem’ och ’Shuya chintz’ – det var de som gömde sig i Ikeas labyrinter”, skriver Mash.

Nu har de ryska Ikea-leverantörerna istället börjat sälja sina varor via sajten Yandex – den näst efter Google största sökmotorn i Ryssland.

Priserna ligger emellertid mångdubbelt över Ikeas vanliga priser. En ”Ikea Malm”-byrå med tre lådor som i Sverige kostar 849 kronor kostar som exempel motsvarande 2 750 kronor på den ryska sajten – och då är priset ändå rabatterat med 24 procent.