IKEA

IKEA Linköping

Inrikes

IKEA-varuhus tillhandahåller bönerum för muslimer

Publicerad 3/14/2019
Annons

I sociala medier har bilder cirkulerat på skyltar som visar att möbelvaruhuset IKEA har börjat med bönerum. Möbeljätten bekräftar nu att man inför sådana och anger som skäl att man vill vara ”öppet och inkluderande”.

Tidigare i veckan uppmärksammades det att IKEA i Linköping och enligt uppgift även i Västerås har utvecklat området vid kundtoaletterna för att även tillhandahålla en plats för bön.

I sociala medier meddelar IKEA att man introducerat bönerummen eftersom man ”vill vara ett öppet och inkluderande företag för de många människorna”. Samtidigt hävdar man att det inte handlar om just bön. Istället påstås utrymmet vara en plats för ”den som behöver en andningspaus, vill be, eller amma sitt barn”.

Det finns dock ingen information om att utrymmet syftar till att erbjuda vila eller möjlighet att amma sitt barn. Skylten som  bryter av från det svenska språket och på engelska lyder ”prayer room” (bönerum) visar enbart en figur som ber.

Många kunder har reagerat starkt på nyheten och menar att man åker till ett möbelvaruhus för att att handla – inte för att utöva sin religion. På IKEA:s Facebooksida skriver flera personer att de inte kommer att handla mer i deras varuhus.

En man uppmärksammar för IKEA att det finns cirka sex miljoner medlemmar i Svenska kyrkan och undrar varför man inte har fler bönerum om man nu vill vara öppet och inkluderande för många människor.

En kvinna tror inte att att muslimska män som ber i utrymmet skulle uppskatta att det kommer in en kvinna som vill amma sitt barn. Hon syftar troligen på regeln att kvinnor och män skall hållas åtskilda i en moské.

Väcker fråga om halal
I samband med IKEA:s uttalande att man vill vara ”inkluderande” har det uppkommit följdfrågor där man undrar om möbelvaruhuset serverar halalcertifierade produkter.


Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1247”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons