En illegal migrant från Tunisien är häktad i Italien sedan ett antal månader tillbaka, misstänkt för att ha försökt mörda en kvinna från Tyskland. Nu har åklagaren ändrat anklagelsen från mordförsök till grovt sexuellt övergrepp.

Det var den 31 juli förra året som den då 22-åriga studenten Alena Sudokova från Tyskland semestrade i San Remo i nordvästra Italien. På den sista resdagen upptäcktes hon medvetslös på en klippa vid Capo Nero mellan Ospedaletti och San Remo, rapporterar Riviera24.

Polisutredningen som pågått i flera månader har resulterat i ett gripande av en illegal migrant från Nordafrika. Det är 32-årige Zied Yakoubi från Tunisien, som nekar till brott och säger att han endast försökt rädda kvinnan från ett fall.

Men enligt Il Giornale och flera andra tidningar har turister uppmärksammat Zied och Alena i en dispyt vid utsiktsplatsen och även sett tunisiern slå kvinnan i ansiktet. Man har även hört Alena skrika vid platsen.

Åklagaren misstänkte i inledningsskedet av utredningen att Zied hade försökt mörda Alena som kastats över 71 meter ned för ett stup och rubricerade därför brottet som mordförsök.

I januari kunde man genomföra ett förhör med Alena, som enligt läkare högst sannolikt kommer att ha en permanent hjärnskada och få tillbringa resten av sitt liv i rullstol.

Efter förhöret har åklagaren ändrat brottsrubriceringen från mordförsök till grovt sexuellt övergrepp med anledning av att Alena försökt skydda sig själv från Zied och då närmat sig kanten till stupet.

Italiensk media uppger att Zieds advokat Mario Ventimiglia hävdar att hans klient enbart närmat sig kvinnan och inte utfört något sexualbrott.

Efter händelsen ska Zied ha lämnat platsen i smyg och inte larmat polisen. Enligt italiensk media har Alena påträffats utslagen flera timmar senare av förbipasserande.

8 procent befolkningen står för 32 procent av brotten
I augusti förra året presenterade det italienska inrikesministeriet brottsstatistik för årets första sex månader.

Siffrorna visar att invandrare, som beräknas utgöra åtta procent av befolkningen, förekom som misstänkta för 31,9 procent av brotten. Det är en ökning från 27,4 procent för samma period året dessförinnan. 

När det gäller specifika brott ökade antalet invandrare misstänkta för sexualbrott med 5,7 procent, stöld 5,7 procent och narkotikabrott med 5,2 procent.

LÄS ÄVEN: Salvini förklarar Italiens nya migrationslagar – och kastar en känga åt EU