Det har gått en vecka sedan tillslagen i Akalla och Strömsund. Samhällsnytt har följt de terrormisstänkta invandrarnas väg genom Sverige – som visar sig vara kantad med brottslighet och märkliga omständigheter.

I nuläget sitter tre personer häktade på sannolika skäl för misstanke om förberedelse till terrorbrott. Personerna greps vid tillslag mot flera adresser i Stockholm och Strömsund. Alla tre är utländska medborgare. Den äldsta av dem är en 45-årig uzbekisk medborgare som är den enda som befinner sig i Sverige med ett uppehållstillstånd. Mannen, som är född i Uzbekistans huvudstad Tasjkent, kom till Sverige för drygt tio år sedan, men trots detta behöver en tolk vilket framgår av häktningsframställan som Samhällsnytt har tagit del av.

”Kört lastbil utan att ha rätt till det”

Mannen har sammanlagt åtta barn med en och samma kvinna, som han skiljde sig från i maj 2016, – även kvinnan härstammar från Uzbekistan. Trots separationen föder hon ett nytt gemensamt barn – i november 2017. Kvinnan med en av sönerna är skriven på en adress i Strömsund. Hennes före detta make är skriven på en adress i Täby i Stockholm. Mannen verkar dock inte ha bott där under en längre tid.

I augusti 2017 greps han av en polispatrull på E18 i Enköpings kommun för att ha ”kört lastbil utan att ha rätt till det”. Av polisens förundersökning framgår att mannen körde en lätt skåpbil med körförbud som han köpt tidigare samma år. Mannens körkort var återkallat sedan tidigare till följd av en hastighetsöverträdelse. Straffet för brottet blev 30 dagsböter.

I början av 2018 hamnade han i ekonomiska problem i Strömsund när Kronofogden beslutade om utmätning av hans egendom för att betala en skatteskuld till Skatteverket.

Tog ut varor för sammanlagt 20 tusen kronor med stulet körkort

En annan person, häktad för förberedelse till terrorbrott, är också uzbekisk medborgare, född 1988. Till skillnad från 45-åringen har han endast ett så kallat samordningsnummer i Sverige, vilket tyder på att han saknar laglig rätt att befinna sig i landet. 2013 sökte han ett arbetstillstånd hos Migrationsverket för att arbeta i Sverige som byggarbetare. Den föreslagna lönen på 20 tusen kronor per månad var dock väsentligt lägre än den lägsta nivån som facket Byggnads rekommenderat – på 31 146 kronor per månad vid den tidpunkten. Detta blev anledningen till att mannen nekades arbetstillstånd. Beslutet stod sig även i migrationsdomstolen i Malmö.

Men trots detta stannar han kvar i Sverige. Nästa gång han syns i offentliga handlingar blir den 25 juli 2016 då han grips av väktare på Nacka Forum i Stockholm efter att han hämtat ut tre mobiltelefoner och två bärbara högtalare i en butik på en stulen legitimation. Det sammanlagda värdet av varorna var drygt 20 tusen kronor. Brottet hade troligen aldrig upptäckts om mannen inte hade dumpat sin väska hos receptionen på Nacka Forum och sagt att han skulle komma tillbaka om fem minuter.

Vakterna blev misstänksamma och bad honom identifiera sig varpå han sprang iväg och blev gripen. I väskan hittade man ett antal kort och legitimationer, inklusive ett förfalskat litauiskt pass med inklistrad bild på mannen:

Den ankomna polispatrullen kontaktade Migrationsverket som meddelade att myndigheten har ”öppna ärenden på honom” och att han därför kan släppas fri. Straffet för brottet blev 30 dagsböter.

Den sista av de häktade männen är medborgare i Kirgizistan – ett grannland till Uzbekistan. Mannen är född 1979 och har kommit till Sverige relativt nyligen att döma av uppgifterna från Skatteverket: i slutet av september 2017 ansökte han om ett samordningsnummer för sig själv. Av Skatteverkets uppgifter framgår att syftet var beskattning för arbete. Inga andra uppgifter om honom finns att tillgå i offentliga register.

Lilla Strömsund – ett center för uzbekisk diaspora

Tillslaget i Strömsund skedde på en adress som ligger på Grönstigen. Fastigheten köptes av en uzbek skriven i Stockholm redan 2009. Bostadshuset revs sedan och endast ett större förråd lämnades kvar på tomten. I juni 2016 sålde han fastigheten vidare till en annan person hemmahörande i Uzbekistan. Mannen bytte dock namn till ett svenskt klingande namn 2014 och 2015. Han är född i Fergana-dalen som är känd som ett tillhåll för islamister i Uzbekistan. Tillsammans med sin fru har han fem barn. Den lilla staden Strömsund i Jämtland har under en längre tid varit bas för en stor uzbekisk diaspora. En av de mest prominenta figurerna i diasporan var Obid Nazarov – en wahhabitisk imam, som journalisten Per Gudmundsson med insyn i islamistiska miljöer kallar honom.

I februari 2012 blev imamen utsatt för ett mordförsök. Svenska myndigheter verkar tro att det är den uzbekiska regimen som ligger bakom mordförsöket på den eminenta regimkritikern – som medier i Sverige kallar honom.

Uzbekistan efterlyste Nazarov redan 1999 på grund av misstanke om att han har varit chefsideolog för Uzbekistans Islamiska rörelse (IMU) som har nära band till Hizb ut-Tahrir. I en propagandafilm producerad av regimen i Uzbekistan anklagas Nazarov för att ha planerat terrordåd i Uzbekistan från Sverige och även i Sverige. Uppgifterna kommer från en person som presenteras som arresterad anhängare av Nazarov, men bör tas med stor misstänksamhet på grund av regimens intresse av att smutskasta sina kritiker. År 2015 svor rörelsen trohet till Islamiska staten.  En stor del av de uzbeker med asylrelaterad bakgrund som bor i Sverige kommer från den islamistiska miljön, som utgör den starkaste oppositionella rörelsen till den mer moderata version av islam som den uzbekiska regimen försöker att upprätthålla i landet.

Nyligen dök en son till Nazarov upp i SVT:s nyheter där han fick representera den uzbekiska diasporan och besvara frågor om uzbeker i Sverige känner sig utpekade på grund av de senaste gripandena samt rättegången mot Akilov.

Samhällsnytt har till SÄPO:s pressekreterare Sofia Hellkvist ställt frågor om eventuella kopplingar mellan Uzbekistans Islamiska rörelse, imamen Nazarov och de häktade personerna. Hon har i skrivande stund inte återkommit med något svar.

Uppdatering 2018-05-09: SÄPO:s pressekreterare Sofia Hellkvist har hört av sig till Samhällsnytt med anledning av våra frågor:

-I nuläget kan vi inte ge några ytterligare kommentarer än de vi redan har gett. Det pågår en förundersökning i ärendet så vi kan inte gå ut med detaljer i ärendet.

Angående kopplingen till Uzbekistans islamistiska rörelse kommenterade Hellkvist så här:

-Vi har sagt tidigare att det finns en internationell koppling. Dock av hänsyn till utredningen kan vi inte gå in i nuläget på vilka kopplingar som finns.