Samnytt har tidigare rapporterat om att ena parten i den sagoläsande dragqueenduon ”Lady Busty & Miss Shameless Winewhore” har rekommenderat fetischmålarboken ”Erotisk ritbok” i en video på Youtube. Skaparen av boken och flera andra målarböcker på samma tema, illustratören Magnus Frederiksen, publicerade på söndagen en bildserie med illustrationer föreställande Samnytts skribent Mira Aksoy tillsammans med den illustrerade onanerande mannen.

Två så kallade dragqueens turnerar runt i landet med en ”normkreativ” sagostund för barn mellan 2-7 år. Det hela har kritiserats av framför allt SD i Kalmar eftersom sagostunden – Drag Story Hour (DSH) – planeras hållas på Kalmar stadsbibliotek vid två tillfällen i slutet av november. Enligt biblioteket handlar det om att ”låta fantasin flöda utan normer och gränser”. Sagostunden finansieras av skattebetalarnas pengar via de kommuner som anordnar föreställningarna.

Samnytt kunde sedermera rapportera om att det framkommit att den ena sagoläsande mannen, utklädd till en vulgär kvinnostereotyp, har rekommenderat ”Erotisk ritbok” av en illustratör som skapat minst en fetischbild med en docka som föreställer ett litet barn.

Men den upptäckten verkar inte ha uppskattats av illustratören. På söndagen publicerade han nämligen ett inlägg på sociala medieplattformen Instagram bestående av nio bilder med illustrationer och pratbubblor riktade mot Samnytts skribent Mira Aksoy som även uppmärksammat illustrationen i sina personliga sociala medier.

Menar att det handlar om rasism

I bildserien, med hashtags som ”#idiot, #sdtroll och #slödder”, menar illustratören att det inte är problematiskt med relationen mellan mannen och dockan som föreställer ett barn. Detta då det är en relation mellan ”man och docka, en ickelevande plastpryl, som till på köpet är illustrerad”. Dessutom påstår han att Mira pekat ut två transkvinnor [aktuella dragqueens reds. anm.] som pedofiler trots att det inte stämmer.

Han vill också göra gällande att Mira har valt ut den specifika uppmärksammade färglagda illustrationen på grund av att någon ”färglagt mannen som svart”. Han ställer sig även frågan om det är ”du fröken Aksoy som tagit upp pennorna och gått loss”.

Sedan uppenbarar sig den kritiserade illustrationen i en ny tappning. Illustratören har ersatt den lilla dockans ansikte med en ny illustration – föreställande Miras huvud. Den onanerande mannen är nu färglagd som Kalle på kaviartuben i ett försök att vända det hela till att handla om rasism.

Han avslutar inlägget med en uppmaning om att göra som den ena dragqueenen och köpa målarboken om man ”inte delar Aksoys syn på pedofilanstrukna motiv”.

När Mira själv upptäcker bildserien på måndagsmorgonen och ger svar på tal dröjer det inte länge förrän bildserien togs bort från illustratörens konto på Instagram. Inlägget ska enligt illustratören ha raderats av plattformen och inte av illustratören själv.

Ber om ursäkt: ”Gick för långt”

När hon kontaktar illustratören i hopp om att få en ursäkt är han först motvillig. Han undrar om hon vill få en ursäkt utan att själv be om ursäkt till dragqueenduon för att hon uppmärksammat rekommendationen i sociala medier och en artikel i Samnytt. Därefter ställer även Mira ett par frågor.

Varför tycker du att det är ok med sexuellt ofredande? Och vad är syftet med att illustrera en onanerande vuxen man som håller i en docka som ska föreställa ett barn?

”Jag uppskattar din fråga. Är syftet att illustrera dockan som ett barn? Eller är syftet att illustrera företeelsen? Det finns människor som tänder på olika saker. I det här fallet är det dockor. Inte ett barn. Stor skillnad. Idén med ritböckerna är inkludering. Vad man än har för fetischer, så länge de inte är olagliga, så ska man kunna hitta sin grej i dessa. Men. Så som du valde att sprida dina åsikter på sociala medier var i mina ögon hotfullt och ärekränkande. Tror du att dessa två transkvinnor har haft det lätt efter din uthängning? Antagligen inte?”, skriver han i ett privat meddelande på Instagram.

”Jag erkänner att jag gick för långt i att illustrera dig i detta sammanhang. Ber om ursäkt för det. Och jag hoppas du kan göra detsamma. Se din egen inblandning i det du gjort. Och be om ursäkt”, skriver han vidare.

Mira konstaterar då vikten av att återge och uppmärksamma när någon som arbetar med barn för skattebetalarnas räkning – som Lady Busty och Miss Shameless Winewhore – även rekommenderar en fetischbok med illustrationer som flirtar med pedofili.

LÄS ÄVEN: Dragqueen läser sagor för barn – tipsar om ”erotisk ritbok”