Fransk media uppmärksammar hur en tunisisk imam i Frankrike bara dagar innan på torsdagens halshuggningar i en kyrka i Nice uppmanade till att halshugga alla som förolämpar profeten Muhammed. Samtidigt bekräftas terroristen vara en nyanländ båtmigrant och landsman till imamen.

För två veckor sedan halshöggs 47-årige läraren Samuel Paty utanför Paris av 18-årige migranten Abdulak Anzorov från Tjetjenien. Han misstänks ha agerat efter att en radikal moské uppviglat till dådet. Nu framkommer liknande uppgifter kring torsdagens terroristdåd i Nice.

LÄS ÄVEN: Kyrkobesökare halshuggna i Frankrike: ”Allahu akbar”

En salafistisk imam i Frankrike uppges ha uppmanat muslimer att med våld hämnas förolämpningar riktade mot profeten Muhammed.

Det rör sig om Béchir Ben Hassen från Tunisien, en radikal imam som har förbjudits att predika i hemlandet och numera lever i Frankrike – där han tillåts vara verksam trots att han bland annat uttryckt stöd för terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo år 2015.

Muslimer måste hämnas

Enligt den franska tidningen Valeurs Actuelles ska Ben Hassen bara tio dagar innan terrordådet i kyrkan Notre Dame i Nice ha publicerat en video på Facebook i vilken han uppmanar att muslimer måste agera. Han uppges argumentera för att islam tillåter halshuggning som metod för den som förolämpar profeten och ställer sedan retoriska frågor om vad muslimer bör göra.

På torsdagskvällen bekräftade fransk polis identiteten på halshuggaren i Nice och att han i likhet med imamen Ben Hassen är från Tunisien. Det är 21-årige Brahim Aouissaoui, nyanländ båtmigrant via Medelhavet och italienska Lampedusa som även misstänks ha fått hjälp av Röda Korset att ta sig in i Europa.

LÄS ÄVEN: Franska regeringen stänger moské – spred uppviglande video innan terrormordet på lärare

Imamen har tidigare efterlyst halshuggningar

Imamen Ben Hassen har tidigare uppmärksammats av Middle East Media Research Institute för uttalanden där han uttrycker att islamkritiker måste straffas med avrättning.

– Den som förolämpar profeten Muhammed ska dö. Han ska bestraffas med avrättning, säger Ben Hassen i en video.

LÄS ÄVEN: Europas muslimer blir mer radikala – antalet troende nu över 80%

authorimage