pager-83773
UtrikesVetenskap

Implantat i hjärnan låter dig styra dator och telefon med tankekraft

Publicerad 4/10/2021
Annons

Entreprenören Elon Musk har många järn i elden. Ett av de mer spektakulära är att utveckla en teknik där människor kan kommunicera med datorer och annan elektronik på ett sätt som liknar telepati. Företaget Neuralink demonstrerar nu hur man lyckats få en apa med ett chip implanterat i hjärnan att spela datorspel med tankekraft.

För sex veckor sedan fick makaken Pager två implantat inopererade i huvudet, ett på vardera hjärnhalvan. Med hjälp av dessa och med banansmoothies som incitament har Pager nu lärts spela datorspelet Pong utan att fysiskt vidröra datorn eller någon handkontroll, endast genom sin hjärnaktivitet.

Pager har först lärt sig spela Pong med en styrspak. Sedan kopplas den ur och i stället för att handrörelserna vidarebefordras den vägen till datorn, skickas Pagers hjärnsignaler inte bara till handen utan också direkt till datorn via implantaten i hjärnan.

På Twitter skriver Elon Musk att målet med produkten i ett första steg är att hjälpa människor som drabbats av förlamning att använda en smart telefon. Enligt uppgift ska det gå att skriva textmeddelanden snabbare med den här tekniken än att använda tummarna på traditionellt sätt.

I nästa fas ska tekniken implementeras i produkter för att ge förlamande personer rörelseförmågan tillbaka. Musk skriver att den som utrustas med tekniken kommer att uppleva den som helt naturlig. Man ska inte heller behöva koppla in sig till någon laddare över natten, även strömförsörjningen av produkten blir trådlös.

Genom att studera vilka hjärnimpulser som är kopplade till handrörelser har Neuralink lyckats ta fram ett gränssnitt som kan skicka samma signaler till utrustning utanför kroppen, i det här fallet för att låta apan Pager styra ett datorspel direkt med hjärnan i stället för med händerna.

I motsats till Pager som inte är förlamad ska människor med rörelsehandikapp i stället visualisera de rörelser som de skulle göra med händer eller andra kroppsdelar de förlorat kontrollen över.

Att koppla upp sig själv mot en dator eller smartphone går till på samma sätt som när man parar ihop två enheter med Bluetooth. Sedan överförs hjärnans signaler elektroniskt och trådlöst via de över två tusen elektroder som finns på de inopererade hjärnimplantaten.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
925”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons