➤ Rasismen mellan minoriteter frodas i de invandrartäta miljonprogrammen. Enligt färsk statistik från Brå hör hatbrott mellan minoriteter till de mest anmälda i Sverige.

I ett reportage i Expressen berättar Yusupha om hur han utsattes för denna rasism i en uppmärksammad misshandel på en gångbro i Kroksbäck i Malmö 2013.

Bakom misshandeln stod ett större antal kurder.

När sonen en dag blev kallad ”apa” i shoppingcentret Triangeln fick Yusuphas sambo nog och flyttade till Danmark.

– Jag har aldrig träffat en svensk som tittat på mig och sagt: ”Du är en apa”. ”Ni svarta ska inte gå på samma sida som vita”. Jag har varit i Europa länge nu. Bott i Spanien, i Danmark och Sverige. Men de som attackerat mig har alltid haft bakgrund i Mellanöstern.

– De som misshandlade mig var galna. Men det som oroar mig är när folk som tillhör stora invandrargrupper verkar tro att de har rätt att diskriminera. Att de får göra det bara för att de själva är invandrare.

Enligt Katarina Aspergren, chef för demokrati- och hatgruppen i Malmö, har de i fördomstest tydligt sett att många inte tycker om judar liksom män som går hand i hand.

– Jag tror att man i Sverige rent allmänt är lite rädd för den här diskussionen för då pekar man ut vissa grupper. Det är lite känsligt. Men jag tror inte att allas lika värde oavsett religion, kön eller sexuell läggning är lika stark hos alla grupper. Jag vill dock inte peka ut nån särskild grupp.

– Vi inser hur mycket vi har att jobba med. Man blir bekymrad.

På dagisen vill inte barnen sitta bredvid svarta barn som de menar är ”smutsiga”.

Svensk-irakiska Eshtar Faris menar att den antirasistiska rörelsen i Sverige har fel fokus då den mest fokuserar på vitas rasism.

– När min mamma kom hit till Sverige upplevde hon mer kontroll från andra araber än vad hon gjorde i Bagdad. Vi bodde i ett invandrartätt område och hon kunde bli bespottad av folk från moskén för att hon ”trodde att hon var europé”.

– När rädslan att kallas islamofob och rasist är större än viljan att stötta drabbade, då är alla inte lika värda. Det blir problematiskt när man inte kan hantera alla grupper likadant och sprida kunskap.

Ulf Boström, integrationspolis i Göteborg:

– Det vi ser mycket av i områden med många minoriteter, förutom konflikter som kommer från andra delar av världen, är kraftiga rasistiska hierarkier. Det här går under den demokratiska radarn. Det här upprätthålls av föreningar som får statligt stöd.