Luftföroreningar i norra Indien har ”nått outhärdliga nivåer”. Det säger Arvind Kejriwal, högsta minister i Indiens huvudstad Delhi. Nu uppmanar man invånarna att hålla sig inomhus under morgnar och kvällar för att undvika sjukdomar i luftvägarna, uppger BBC. I Kina dumpar man nu också mer plast i havet än någonsin det senaste decenniet. 

I många områden i Delhi har luftkvaliteten försämrats så pass att den hamnat i kategorin ”farlig”, som potentiellt kan komma att orsaka sjukdomar i luftvägarna.

Dålig sikt till följd av luftföroreningar ledde på söndagen till att fler än 30 flygningar fick avledas. Skolor i Delhi hålls stängda tills på tisdag och man har fått skjuta upp byggarbete på grund av den dålig sikten.

Staden har nu infört regler som innebär att endast bilar med jämna nummer på sina registreringsskyltar får köra på vissa dagar och bilar med udda nummer på andra dagar. Detta i ett försök att genom att minska antalet fordon på vägarna begränsa luftföroreningarna.

Kinas regering försöker städa upp floder – dumpar skräp i havet i stället

Även i Kina ökar miljöförstöringen på flera håll, rapporterar Independent. Mängden plastföroreningar i Kinas kustvatten har ökat efter att regeringen försökt få bukt med att skräp dumpas i landets floder.

Skräp i Kinas hav har nu därför nått den högsta nivån på ett decennium – med plast som huvudsakligt material i den stora skräpmassan.

Miljöorganisationer har tidigare uttryckt oro över att Kina som, desperata att städa upp sina floder, i stället dumpar allt större mängder skräp i havet.

Klimataktivister, som Greta Thunberg, har ännu varken besökt Kina eller Indien för att försöka bidra med lösningar. Den nya klimatrörelsen har hittills i stället fokuserat på länder i väst – bland annat med påtryckningar för att sluta sälja plastsugrör. Detta trots att i princip ingen plast släpps ut i vattendrag och hav från dessa länder.