Kinas omfattande övervakningsapparat med ansiktsigenkänning kan snart få sin motsvarighet i Indien. Nästa månad kommer den indiska regeringen att öppna för anbud för byggandet av ett system där data från övervakningskameror med ansiktsigenkänning ska centraliseras.

I Kina är övervakningssystemet kopplat till landets ”social kreditvärderings”-system, där medborgare betygsätts utifrån beteende och handlingar. Riktigt så långt vill indierna inte gå, åtminstone inte i detta första initiala läge.

Enligt den indiska regeringen syftar beslutet till att hjälpa en av världens mest underbemannade poliskårer, med en polis per 724 medborgare – långt under det globala genomsnittet. Man ser det även som en chans för indiska företag där marknaden för ansiktsigenkänning kommer växa sexfaldigt till 2024.

Projektet får dock alarmklockor att ringa för vissa i en nation utan dataintegritetslagar och en regering som just stängde ned internet i Kashmir under sju veckor för att förebygga oroligheter.

Medan Indien fortfarande är långt ifrån att implementera ett system som matchar Kinas förmåga att använda teknologi för att kontrollera befolkningen, öppnar avsaknaden av skydd möjligheter för missbruk.

– Vi är den enda fungerande demokratin som kommer att sätta upp ett sådant system utan några dataskydds- eller integritetslagar, säger Apar Gupta, advokat och direktör för Internet Freedom Foundation.

Ett utkast för en dataskyddslag lades fram inför regeringen i fjol men har fortfarande inte godkänts Landet har också redan haft problem med att implementera Aadhaar, ett av världens största biometriska databaser där allt från bankkonton till skattedeklaration länkas samman, med misstankar om dataläckor och den växande svarta marknaden för personlig information.

Ytterligare en oro rör utländskt spionage. Förra månaden kritiserade en statlig tankesmedja lokala myndigheter i Delhi för att ha anlitat den indiska delen av den kinesiska firman Hikvision för att sätta upp 150 000 övervakningskameror, vilket man menar kan sporra illegal hackning och dataläckor till den kinesiska regeringen.