mat-kvitto-priser-inflation

Pixabay

Ekonomi

Inflationen i Sverige sjunker

Publicerad 9/14/2023
Annons

På torsdagsmorgonen presenterar Statistiska centralbyrån, SCB, nya siffror som visar att matpriserna sjunker igen och tillsammans med dem även inflationen.

Inflationstakten sjunker till 4,7 procent i augusti enligt KPIF jämfört med 6,4 procent i juli, och enligt KPI var den 7,5 procent i augusti jämfört med 9,3 procent i juli.

– Priserna för livsmedel och el sjönk i augusti. Även priserna för paketresor sjönk, men det är normalt för säsongen, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

LÄS ÄVEN: Var tredje hushåll under stark ekonomisk press

Medan priserna på sötsaker och glass stiger gäller det motsatta för nästan alla andra varor. Enligt SCB sjönk livsmedelspriserna med 0,7 procent från juli till augusti. Elpriserna var 36,8 procent lägre i augusti jämfört med augusti i fjol.

Däremot ökade priserna för drivmedel och räntor från juli till augusti.

Stiger på årstakt

Totalt har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker stigit med nio procent sedan augusti 2022. Året dessförinnan steg de med 14 procent.

– Priserna fortsätter alltså att stiga sett till årstakt, men inte lika snabbt som tidigare. Räknat på hela perioden augusti 2021–augusti 2023 har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker ökat med drygt 24 procent, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

LÄS ÄVEN: SD och regeringen sänker skatten på drivmedel

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
554Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons