Färska siffror visar att inflationstakten i Sverige ökar och att värdet på svenskarnas pengar därmed minskar. Riksbankschef Stefan Ingves menar att det ska ses som ett glädjebesked och tänker inte höja styrräntan för att dämpa inflationen.

Under februari var inflationen låg, något som Riksbanken uppges ha upplevt som ”en kallsup”. Under mars steg den dock kraftigt med minskad köpkraft för konsumenterna som följd. Enligt Stefan Ingves är detta mycket positivt.

Det som framför allt har blivit dyrare för konsumenterna är att tanka bilen. Även priserna på kläder och livsmedel har ökat. Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson säger i en kommentar till Sydsvenskan att sifforna är ”hoppiga” på grund av pandemin och att de därför bör tas med en nypa salt.

LÄS ÄVEN: Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad – vill piska upp inflationen

Ytterligare minskad köpkraft efter låga löneökningar

Inflationssiffran är den sista officiella innan Riksbanken ska lämna sitt nästa räntebesked den 26 april. Isaksson bedömer att inflationsökningen inte kommer påverka Riksbanken att höja styrräntan och hålla den nere i en föreställning om att inflationen längre fram ska vända nedåt igen.

Själv varnar Isaksson dock för en ytterligare ökad inflation, i närtid bland annat till följd av stoppet i Suez-kanalen som påverkat den internationella handeln kraftigt. Han ser det samtidigt som positivt att svenskarna fått blygsamma löneökningar ovanpå den inflationsrelaterade minskade köpkraften.

LÄS ÄVEN: Riksbankschefen: ”Vi kan alltid skapa mera pengar och det är precis vad vi gör idag”

Kan trycka mer pengar för att driva upp inflationen

Ingves har även aviserat att han inte är främmande för att trycka upp mer pengar för att driva upp inflationen. Det är en metod som visat sig kunna ta en ände med förskräckelse med skenande och ostoppbar hyperinflation som följd när den använts som ett sätt att hålla igång vanskötta ekonomier. I det alltmer kontantlösa Sverige handlar det i stället om att skapa alltmer nya digitala pengar.

Riksbankschefen lade sig även nyligen i finanspolitiken i ett utspel om att han vill se en hårdare beskattning av de som äger sitt boende, detta genom ett återinförande av fastighetsskatten. Det är något som den rödgröna regeringen överväger och som skulle öka det redan rekordhöga skattetrycket i Sverige med ytterligare 60 miljarder kronor om året.

LÄS ÄVEN: Riksbanken vill få svenskarna betala hundratusentals i ny fastighetsskatt: ”Bättre för alla”