Demonstrationerna mot polisbrutalitet i USA har nu börjat utnyttjas av så kallade influencers och andra som väljer att posera framför demonstranter, polis och förstörelse. Allt i syfte att skapa uppmärksamhet för sig själva och få ”likes” i sociala medier.

Många upprörs av det narcissistiska beteendet, då det ofta tar fokus från demonstranternas budskap och cyniskt kommersialiserar de svartas kamp. I sociala medier exponeras nu allt flera så kallade clout chasers – personer som jagar inflytande och makt – för deras uppmärksamhetsbehov och brist på empati..

Kris Schatzel, en rysk så kallad influencer med över 200 000 följare på Instagram, poserade med en skylt med texten ”Black lives matter” framför en grupp demonstranter medan fotografer tog hennes bild.

Sedan videon publicerats på Twitter har tusentals anklagat Schatzel för att försöka använda protesterna för att skapa uppmärksamhet för sig själv. En person kommenterade: ”Vissa verkar tro att demonstrationerna är Coachella (en musikfestival). De åker dit för att umgås och flexa på sociala medier”, skriver Yahoo News.

En annan kommenterade att: ”Skylten må säga att svarta liv är viktiga men beteendet visar att likes på Instrgram är viktigare”. Schatzel har nu som en följd av kritiken satt sitt konto på Instagram som privat.

Låtsas hjälpa till

På grund av plundringarna under demonstrationerna väljer många butiksägare att täcka för fönstren med plywoodskivor, för att på så vis skydda sina butiker. I Santa Monica låtsades studenten Fiona Moriarty-McLaughlin hjälpa till med att täcka för fönstren på en butik. Med en lånad skruvdragare i handen poserar hon för ett foto. Hon lämnar sedan ifrån sig verktyget och hoppar snabbt in i en bil och försvinner från platsen.

Fionas låtsade hjälpsamhet har nu kostat henne sin praktikplats på The Washington Examiner, uppger Outkick the Coverage. Hon fick sparken så snart hennes upptåg blev publikt.

Avslöjad med fotomontage

Även Kendall Jenner har avslöjats med att fuska med sitt stöd till demonstrationerna. På en bild där hon ser ut att hålla upp en ”black lives matter”-skylt har uppmärksamma följare upptäckt att skyltens skugga saknas. Senare visade det sig att även Jenners skyddsmask var ett fotomontage och bilden är gammal och tidigare har publicerats i tidningen Vogue.

En ung man som inte bara poserade framför demonstrationerna utan även slog sönder butiksfönster och hotade andra arresterades. Han såg inte ut att ta in stundens allvar, då han leddes bort av polisen med ett leende på läpparna efter att ha fått en bra bild och den uppmärksamhet han var ute efter.

Att posera vid demonstrationer är inte ett nytt fenomen. 2017 tog vänsterextrema Expos fotograf David Lagerlöf en bild av Tess Asplund då hon med rest arm ställde sig i vägen för nynazistiska NMR i Borlänge. Bilden, som var arrangerad, lyckades till och med utses av DN till årets bild.

authorimage