rinkeby torg

Foto: AleWi / CC BY-SA.

Inrikes

Information om corona på 26 språk i särskilt drabbade stadsdelar: ”En utmaning”

Publicerad 3/25/2020
Annons

För ett par dagar sen blev det känt att många av de som dött av coronaviruset i Stockholm var somalier och att invandrare är överrepresenterade bland de smittade. Nu går Stockholms stad in och distribuerar information på 26 olika språk i de områden där många infekterade bor.

Fem av de sex avlidna somalierna bodde i Järvaområdet i Stockholm som består av stadsdelarna Kista/Rinkeby och Spånga/Tensta. Enligt en sjuksköterska som arbetat i området kan smittkällan vara en moské. Samtidigt uppger personalen på ett Stockholmssjukhus att andelen utrikesfödda är hög bland dem som vårdas på avdelningarna.

LÄS ÄVEN: SVT börjar texta Rapport på arabiska

– Vi uppmanar invånare i dessa stadsdelar att vara särskilt noga med handtvätt och att nysa i armvecket samt att vid första symptom av feber, torrhosta och andnöd isolera sig i största möjliga mån och vid behov av vård kontakta 1177 eller vid livshotande tillstånd ringa 112, säger smittskyddsläkare Per Follin vid Smittskydd Stockholm i ett pressmeddelande.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har nu fått i uppgift av regeringen att se till att informationen om coronaviruset och hur man skyddar sig mot det tas fram på fler språk.

– Vi har en utmaning i ett samhälle med så många som kommer med annan bakgrund och andra språkkunskaper, och vi är generellt sett alldeles för dåliga på att nå ut till dem, säger Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på MSB.

Då viruset började spridas erbjöd Region Stockholm information på elva olika språk utöver svenska, vilket sedermera utökats med ytterligare 15 språk. Informationen har sedan spridits i köpcenter, affärer, företrädare för religiösa samfund, medborgarkontor och vid personliga möten utomhus i de berörda stadsdelarna.

Tar hjälp av lokala artister

För att nå ut till invånarna i Kista/Rinkeby och Spånga/Tensta har MSB också tagit hjälp av artister som Cherrie, Dree Low och 1.CUZ, varav den sistnämnde kan ses i videon nedan.

LÄS ÄVEN: Greta klimatstrejkade med dömd gangster

Kan återuppta lokala tester

Medan man slutade testa antalet coronafall på nationell nivå för ett par veckor sen i Sverige, sägs det nu att befolkningen i Kista/Rinkeby och Spånga/Tensta kan komma att testas på vårdcentraler och närakuter.

– Vi har kontakt med vårdcentraler i området och har diskuterat att utöka med mottagning utomhus, säger smittskyddsläkare Per Follin.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons