Trots att Sverigedemokraterna blev näst största oppositionsparti i Stockholm, där ett rödgrönt styre tillträtt efter valet, får partiet inga oppositionsborgarrådsposter. Odemokratiskt, menar partiets gruppledare.

Det blir Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som bildar en allians för att styra huvudstaden i fyra år framåt. Under den förra mandatperioden ingick Miljöpartiet i styret med bland andra Moderaterna, men har nu alltså bytt sida.

LÄS ÄVEN: MP-beslutet: Bara elbilar i Stockholm 2024

Sverigedemokraterna blev fjärde största parti bakom Socialdemokraterna, Moderaterna och Vänsterpartiet med drygt åtta procent av rösterna. Trots att Liberalerna blev mindre tilldelas partiet en oppositionsborgarrådspost – något som dock förvägras Sverigedemokraterna.

– Jag tycker det i grunden är odemokratiskt och det är en diskriminering av Sverigedemokraterna som parti i Stockholms stad, och framför allt en diskriminering av alla våra väljare. Vi är det näst största oppositionspartiet och ändå får vi inget oppositionsråd för att de andra partierna väljer att utestänga oss helt och hållet, säger gruppledare Gabriel Kroon (SD) till statstelevisionen.