Ifall migranterna i Belarus har asylskäl får de söka asyl där. Det uppger utrikesministern på måndagen. Samtidigt förbereder Irak en evakuering av sina medborgare.

På måndagen gjorde migranterna nya försök att forcera gränsen till Polen, men hålls alltjämt tillbaka av polsk polis och militär. Polen har utlyst undantagstillstånd vid gränsen och skickat dit omkring 15 000 soldater.

Med start på torsdag ska irakiska myndigheter påbörja evakueringen av de irakiska medborgare som vill återvända frivilligt. Många har dock inga planer på att ge upp ambitionen om att ta sig till bland annat Tyskland och Sverige.

LÄS ÄVEN: Brittisk militär assisterar Polen – ryska fallskärmsjägare till området

– Vi återvänder inte till Irak, vi är 100 procent, 200 procent säkra. Vi stannar här. Vi antingen dör eller de öppnar gränsen, sa en migrant till RIA Novosti på onsdagen.

Ingen EU-asyl

Som påföljd för de senaste turerna utmed gränsen väntas EU:s utrikesministrar att på måndagen ge grönt ljus till nya sanktioner mot Belarus. Från EU fokuserar man nu främst på hur inflödet till gränsen ska stoppas men även vad man ska göra med de tusentals migranter som redan finns där. Någon asyl i ett EU-land är dock inte att tänka på, enligt den svenska utrikesministern.

– De måste få humanitärt stöd på plats, sen måste de hjälpas tillbaka till sina länder om de inte har asylskäl – då får de söka asyl i Belarus, säger utrikesminister Ann Linde (S) till statsradion.

LÄS ÄVEN: Regeringen behandlade direktflyg från Minsk till Arlanda

I Belarus säger presidenten och diktatorn Aleksandr Lukasjenko att ifall EU inte öppnar en så kallad humanitär korridor kommer han att flyga migranterna direkt till Tyskland.