egor-astra-zeneca
Ledare

Ingen gillar Astra Zeneca

Publicerad 4/26/2021
Annons

Flera läsare har reagerat på att vi kallat Astra Zenecas vaccin ”dödsvaccinet” i rubriker. Härmed skulle jag vilja undanröja alla tvivel – det var ett medvetet redaktionellt val att använda det ordet. Det må låta tillspetsat, men faktum är att Astra Zenecas vaccin dödar människor – de människor som vaccinet skulle rädda. Idag kom ytterligare en nyhet om en kvinna i 70-årsåldern som har dött efter att ha tagit vaccinet.

Både Danmark och Norge – länder som visat prov på en betydligt mer rationell och mogen hantering av pandemin – avstår Astra Zenecas vaccin. Norge dumpar t o m sina överblivna doser i Sverige. Den norska smittskyddsmyndigheten har slagit fast att risken att dö av Astra Zenecas vaccin är högre än risken att dö av corona i väntan på andra vaccin i Norge. Vaccineringen av vårdpersonal i svenska regioner med vaccinet fick avbrytas flera gånger på grund av för svåra biverkningar. Inte att förglömma att trots stora risker ger Astra Zenecas vaccin en skyddseffekt på endast 60% enligt Europeiska Läkemedelsmyndigheten.

Och nej, det spelar faktiskt ingen roll att det är få som dör. När man i praktiken tvingar befolkningen att ta ett vaccin – med hot om diverse repressalier – har man rätt att kräva att siffran på dem som ska dö av biverkningar är noll. Det går så klart att teoretisera kring det och skrämma med antalet framtida dödsfall på grund av viruset – men när det kommer till kritan: vem vill vara den tiotusende personen som ska dra nitlotten i detta vaccinlotteri och dö i plågor när ens immunsystem angriper den egna kroppen?

LÄS MER: Ygeman hotar vaccinvägrare: Du kommer inte kunna leva normalt i Sverige

Därför har jag svårt att fördöma invånare i Trollhättan som flydde vaccinationscentralen när de tog reda på att det var Astra Zeneca de skulle erbjudas.

Företaget Astra Zeneca har gjort en spännande resa under det senaste året. För bara ett halvt år sedan hette det att Astra Zeneca skulle rädda mänskligheten och redan har satt igång produktionen så att miljarder doser står redo att skeppas till världens alla hörn i samma stund som myndigheterna godkänner vaccinet.

Men företagets pr-avdelning verkar ha gjort en björntjänst åt Astra Zeneca. Det visade sig betydligt svårare att skapa ett vaccin som inte dödar människor och i tillräcklig mängd än att skryta om sin egen förträfflighet.

Och skryta gillar Astra Zeneca. I mars 2020 när pandemin rasade som värst i Sverige och vårdpersonal kämpade igenom utan någon skyddsutrustning valde Astra Zeneca att skicka 9 miljoner andningsskydd till andra länder. Först ut var Italien. Italien var visserligen hårt drabbat av coronaviruset – men det var i februari och hjälpen från hela världen hade redan nått fram.

Den akuta krisen just då rullades ut i Sverige – på Astra Zenecas hemmaplan där företaget har två anläggningar med 7400 anställda.

LÄS MER: Astra-Zeneca skickar andningsskydd till utlandet: ”Vi är ett globalt företag”

När jag ringde Astra Zenecas presschef Christina Malmberg Hägerstrand och frågade om varför de inte skänker andningsskydd till svenska sjukhus fick jag ett arrogant svar:

– Vi är ett globalt företag och det finns ett globalt stort behov på många ställen.

Och när jag ställde den givna och logiska frågan om – trots att vara ett globalt företag – Astra Zeneca planerar att få permitteringsstöd och andra förmåner från svenska skattebetalare fick jag följande svaret:

– Jag tror vi har pratat klart här.

Därefter slängde Christina Malmberg Hägerstrand på luren.

Christina Malmberg Hägerstrand

Det är uppenbart att det inte är att hjälpa Italien som företaget ville. Astra Zeneca var ute efter samma sak som när det försökte framstå som mänsklighetens räddning – nämligen att tjäna billiga godhetspoäng. Det verkar vara den enda gren där Astra Zeneca fortfarande presterar bra. T o m när gränserna stängdes och det blev fysiskt omöjligt att få leveranser med skyddsutrustning var det viktigt för Astra Zeneca att framhålla sig som ”globalt” företag som struntar i lidandet på hemmaplan – samtidigt som tusentals svenskar höll på att dö av Covid.

Den ökände Mikael Tofvesson från MSB gjorde nyligen ett desperat försök att rädda Astra Zenecas sargade ansikte genom att lansera en konspirationsteori om att det är Ryssland som smutskastar företaget. Putin vill nämligen sälja in egna vaccinet Sputnik och står därför bakom den massiva kritiken mot konkurrenten, heter det. Men sanningen är kanske en annan. Det kanske är så att Astra Zeneca helt enkelt är ett skurkföretag som ingen gillar – och som förtjänar all skit det kan få.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons