Ljusstake

Foto: Paulstern_phys (CC BY-SA 4.0)

Inrikes

Ingen julbelysning på förskolor när Stockholm ska spara el

Publicerad 11/29/2022
Annons

Första advent i helgen som gick passerade obemärkt på många håll i Stockholm där man beslutat att dra ner på elförbrukningen i sina verksamheter. Bland de som drabbades är förskolor och dagliga verksamheter.

I slutet av oktober skickade stadsledningskontoret ut en åtgärdsplan till alla bolag och förvaltningar som innehöll uppmaningen att de ”bör avstå från jul- och dekorationsbelysning i stadens egna kontors- och verksamhetslokaler”.

LÄS ÄVEN: SVT tipsar: Så klarar du dig när Sverige blir elektriskt u-land

– Vi följer stadens uppmaning, och en av de konkreta åtgärderna är att all julbelysning utgår, säger Madeleine Widerström, kommunikationsansvarig på Östermalms stadsdelsförvaltning, till Mitt i.

Därmed slopas adventsljusstakar och julgranar med ljusslingor på bland annat kontor, förskolor och dagliga verksamheter.

Kritik från oppositionen

Andrea Hedin (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad och tidigare ordförande i Östermalms stadsdelsnämnd, är inte imponerad.

– Det är klart att vi ska vara resurseffektiva, men här börjar man i fel ände och sparar in på de yngsta och de äldsta. Det är plakatpolitik av värsta sorten.

LÄS ÄVEN: Gatubelysningen sänks för att spara pengar – SVT: ”Mysigare”

Hon menar att besparingen som görs är förhållandevis liten då typen av ljuskällor det omfattar är energisnåla och att den inte står i proportion till konsekvenserna.

– Det finns många ställen där man kan spara innan man sparar in på äldre. Att dra ner värmen i lokaler som är stängda på helgerna är ett exempel som är mycket mer effektivt än att minska på julbelysningen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
913Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons