mohamed_omar_byline_banner2_640x180
Opinion

Ingen kärleksring kring kyrkor

Publicerad 3/28/2019
Annons

➤ KRÖNIKA  Efter den muslimska fredagsbönen vid Stockholms moské den 22 mars bildade fler än 1500 vänsteraktivister en ring kring moskén. Manifestationen hölls med anledning av terrordådet på Nya Zeeland veckan innan. Initiativtagaren Mattias Schain förklarade för SVT att:

”Vi gör det här för att visa moskébesökarna att de inte är ensamma i sin sorg och oro. Och att deras säkerhet inte är deras ensak, utan ett ansvar vi måste bära tillsammans som samhälle.”

Kulturminister Amanda Lind (MP) var också med och för Aftonbladet förklarade hon sitt deltagande:

”Jag tycker att det är viktigt att vara här och visa min solidaritet med muslimer som blev direkt drabbade av det fasansfulla terrordådet, men också visa att hot, hat och våld aldrig är okej.”

Enligt vänsterns värdegrund så är alla människor lika mycket värda. Men i praktiken verkar det som om muslimer är mer värda för vänstern än kristna. För när kristna kyrkor attackeras av självmordsbombare, när kristna slaktas, då bildar inte vänstern några ringar. Sedan februari i år uppges 120 kristna i Nigeria ha dödats av den islamiska fulanimilisen. Vänstern är tyst.

Fakta är att 1) kristna är den mest förföljda gruppen i världen och 2) fler kyrkor attackeras av islamister än moskéer av icke-muslimer.

Det verkar inte vara våld och terror som får vänstern att agera och anordna manifestationer. Det är snarare så att vänstern har en politisk agenda och att när något händer i världen som kan passa den agendan, då agerar man.

Till exempel blir shiitiska moskéer ständigt attackerade av sunnitiska extremister. Massor av shiamuslimer slaktas, torteras och sprängs i bitar. Det har till och med skett en attack mot en shiitisk moské i Malmö. Gärningsmannen var en sunnitisk extremist från Syrien.

Den 11 oktober 2016 brandbombades en shiitisk bönelokal, en moské alltså, på Norra Grängesbergsgatan. Lokalen, som kallas Al-Montader-moskén, används för religiösa ceremonier, som till exempel ashura, den stora sorgedagen då shiiter sörjer martyren Hussein som stupade i slaget vid Karbala år 680 e. Kr.

Ashura-dagen inträffade just den 11 oktober 2016. I länder där det finns både sunniter och shiiter är det vanligt förekommande med bombattacker mot ashura-ceremonier, framför allt mot de processioner man brukar ha.

Samma dag som moskén i Malmö attackerades, dödades till exempel 14 shiamuslimer i ett bombdåd mot en shiitisk moské i Balkh i norra Afghanistan. Vi ser här hur invandrare tar med sig konflikterna från islamvärlden.

I mars 2012 attackerades en shiitisk moské i Belgien av en sunnitisk fanatiker som var upphetsad av inbördeskriget i Syrien. Imamen dödades. Vänstern var tyst.

Vänstern har aldrig bildat någon ring kring en shiitisk moské för att skydda den mot dessa våldsamma uttryck för sunnitisk ”islamofobi”.

Varför? Jag gissar att en sådan manifestation inte skulle lämpa sig för god propaganda. Man ska helst inte låtsas om att det värsta våldet som drabbar muslimer är sekteristiskt, det vill säga muslimer som förföljer och dödar andra muslimer. Betydligt fler muslimer dör i detta våld än som dödades av Brandon Tarrant på Nya Zeeland.

Men vänstern vill att berättelsen ska vara enkel: rasifierade och muslimer är offer och den vite mannen är förövare. Det är så man kan mobilisera de egna i kampen mot islamofobi och rasism och piska upp hat mot nationalister.

Faktum är att shiamuslimer och andra muslimska minoriteter har det bättre i det så kallat islamofobiska väst än i den sunnitiska världen.

Från Stockholms moské som vänstern alltså ville ”skydda” med sin ring har det uppmanats till självmordsattacker mot Israel. Predikanten var Yusuf al-Qaradawi, Muslimska Brödraskapets chefsideolog.

Visste de som bildade ringen om detta? Hade de någon aning om vad som predikas i moskén? Jag tror faktiskt inte att de bryr sig. För dem var nog manifestationen i första hand en uppvisning av den egna godheten och toleransen.

Att moskén står för en intolerans av ett betydligt värre slag än det förhatliga Sverigedemokraterna besvärade dem inte. Inte heller att offren för denna intolerans först och främst är muslimer.

För Al-Qaradawi, som välkomnades i Stockholmsmoskén, stödde också den sunni-extremistiska sidan i det syriska inbördeskriget eftersom alawiterna, den shiitiska sekt som president Assad kommer från, är ”värre än judar och kristna”.

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons