luftkonditionering-italien-873663
Utrikes

Ingen luftkonditionering för italienarna i sommar – sanktion mot Ryssland

Publicerad 5/21/2022
Annons

I ett försök att straffar Ryssland för invasionen av Ukraina har den italienska vänsterregeringen fattat beslut om att strypa införseln av rysk gas. Det som kommer att få lida mest är dock det italienska folket som inte kommer att få använda luftkonditionering som tidigare när sommarvärmen slår till.

I ett första skede är det offentliga arbetsplatser som träffas av beslutet. Oavsett vad termotern visar kommer man i dessa byggnader inte att få sänka temperaturen som tidigare. Åtgärden att låta alla offentliganställda svettas lanseras som en sanktion mot Rysslands gasexport.

Lägst 27 grader inomhus

Initiativet som fått namnet ”Operation termostat” får man inte sommartid sänka inomhustemperaturen till under 27 grader på artificiell väg. beslutet gäller alla byggnader med offentligt drivna verksamheter, även skolor. För att undgå kritik inkluderas även regeringens och myndigheternas byggnader.

Om sanktionerna kvarstår övergår förbudet i vinter till ett där man inte får höja inomhustemperaturen mer än till 19 grader. Den som bryter mot förbudet straffas med böter på mellan motsvarande 5 000 och 30 000 kronor beroende på hur grovt brottet anses vara.

Rysk gas har stått för 40 procent

Beslutet klubbades i det italienska parlamentet i förra veckan till följd av ökande energipriser i spåren av regeringens ansträngningar att diversifiera importen av gas genom att drastiskt minska importen från Ryssland som fram till nu stått för 40 procent.

Omfördelningen sker också för att förekomma ett eventuellt beslut från Rysslands sida att stänga av gasleveranserna till Italien. Det är något som Ryssland gjort mot Polen och Bulgarien. Man vill alltså vara förberedd om även Italien skulle drabbas.

Lanseras även som klimatsmart

Det klimatprofilerade partiet Femstjärnerörelsen som sitter med i regeringen försöker även att framställa åtgärden som ett grönt initiativ med minskad energiförbrukning. AC-förbudet beräknas minska gasförbrukningen med fyra miljarder kubikmeter fram till årsskiftet.

Premiärminister Mario Draghi har tidigare anklagat andra EU-länder för att medfinansiera invasionen av Ukraina genom att köpa rysk gas. Han har samtidigt sagt att européerna måste vänja sig vid en annan livsstil när Ryssland nu ska straffas med sanktioner och svarar med motsanktioner.

– Vill vi ha fred eller luftkonditionering, frågade Draghi det italienska folket på en presskonferens tidigare i maj när åtgärderna aviserades.

Restriktionerna kommer att gälla fram till april nästa år.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons