Ingen mer studentsång från Lund i SVT – ’Vill skildra olika traditioner’

SVT hänvisar till en minskad budget. ”Men vi är även måna om att göra det på olika sätt och skildra olika traditioner och evenemang på olika platser runt om i landet.”

I ett pressmeddelande meddelar Lunds Studentsångförening att SVT i år meddelat att man väljer bort en tradition som pågått sedan 1974, då tv-tittare över hela landet kunnat se Lunds Studentsångare hälsa våren i Lundagård på 1 maj.

Detta gör SVT med hänvisning till en minskad budget och stora utgifter på grund av valåret samt idrottsevenemang.

– Vi tycker förstås att detta är väldigt tråkigt, säger körens dirigent Andreas Lönnqvist. Vi vet att många tittare över hela landet tycker denna konsert är en av vårens höjdpunkter. Nära 390.000 personer tittade förra året, en siffra som är sensationellt bra för en körkonsert! Dessutom är det en förhållandevis billig produktion som bara kostar en bråkdel av till exempel ett idrottsevenemang. Vi hoppas förstås att SVT kommer att tänka om.

Körens ordförande Tomas Hagström framhåller att de naturligtvis ändå kommer att finnas på plats den 1 maj och sjunga de traditionella vårsångerna, med eller utan SVT.

Eva Beckman är programbeställare för kultur, fakta, evenemang och religion på SVT och uppger följande till TT:

– Vi värnar om traditioner och vill att det ska kännas i SVT när det är högtider, det är en viktig del av uppdraget. Men vi är även måna om att göra det på olika sätt och skildra olika traditioner och evenemang på olika platser runt om i landet. Vi gör lite olika bedömning år från år, säger Eva Beckman och tillägger att hon inte utesluter att sändningen från Lund återvänder ett annat år.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!