Trots att misstänkt rattfylla ska vara ett högprioriterat ärende hos polisen visar statistik att larm ofta lämnas utan åtgärd. Enligt polisen beror det på resursbrist. Morgan Johansson (S), som är högst ansvarig minister, hävdar att så inte är fallet. Det råder ingen resursbrist hos polisen, menar han.
En granskning, utförd av SR P4 Väst av slumpvis utvalda larm i Västsverige visar att misstanke om rattfylleri ofta lämnas utan åtgärd. Enligt regelverket ska pågående brottslighet, som just rattfylleri, vara ett högprioriterat ärende. Ändå nedprioriteras larmen, även även när anmälaren vet vem den misstänkte rattfylleristen är.
Larmoperatörerna väljer ofta att inte skicka ut någon polis och nedprioriterar istället ärendena eller låter det gå ut som ett allmänt utrop, vilket innebär att ingen specifik polisbil skickas ut för att ta sig an det misstänkta pågående brottet, rapporterar SR.
LÄS ÄVEN: Morgan Johansson (S): ”Stockholmspolisen har misslyckats”
Justitieminisern hävdar att poliserna har fel
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Statistik visar att nästan hälften av alla inringda rattfyllerilarm nedprioriteras. I vissa fall dröjer det hela fyra timmar innan polisen rycker ut. Då kan det ofta vara för sent. Ett 50-tal poliser som intervjuats vittnar om att det är bristande resurser som ligger bakom nedprioriteringarna. Justitieministern hävdar att de har fel.
– Jag kan bara konstatera att vi har ökat polisens resurser och antalet anställda väldigt kraftigt på senare år. Jag skulle påstå att det finns ingen myndighet som växt så mycket på så kort tid som polisen gjort, hävdar Johansson.
Samtidigt menar han att det inte heller beror på att polisen är dålig på att fördela sina resurser. Tvärtom säger han att “polisen generellt sett gör ett väldigt bra jobb”. Enligt Morgan Johansson har alltså polisen tillräckliga resurser och gör rätt prioriteringar. Ändå nedprioriteras bevisligen den pågående brottslighet, tvärt emot regelverket.
LÄS ÄVEN: Berusad utländsk lastbilsförare körde ihjäl man och skadade kvinna svårt
Människor riskerar dö när larmen nedprioriteras
Motorförarnas helnykterhetsförbund reagerar starkt på situationen. Människor dör i trafiken på grund av att larmen nedprioriteras, menar de.
– Det är skrämmande att så allvarliga händelser som pågående rattfylleri inte sätts på högsta prioritet, säger Lars Olov Sjöström, trafiksäkerhetschef och tillförordnad vd på Motorförarnas helnykterhetsförbund, till SR.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.