På tisdagen möttes EU:s migrationsministrar i Luxemburg där man diskuterade det utbredda missnöjet bland EU-länderna kring de förslag om en gemensam migrationspolitik som lagts av Sverige tillsammans med Tyskland och Frankrike. Som väntat lyckades man inte komma överens om den infekterade migrationsfrågan.

Nationstrion har hoppats kunna presentera förslaget på EU-toppmötet i Bryssel om fyra veckor.

Ungern har dock hittills sagt nej och det ska även råda en utbredd pessimism om möjligheterna till att kunna sluta någon slags uppgörelse om unionens framtida migrationssystem.

Tanken ska ha varit att de tre länderna ska föra egna samtal med de fyra nationerna i den så kallade Visegradgruppen – Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien, länder som helt motsätter sig att ta emot migranter och ett system med en gemensam omfördelning.

Sverige, Tyskland och Frankrike sägs ha fortsatta förhoppningar om att det kanske ändå går att få Ungern och de övriga på andra tankar inför toppmötet i slutet av juni.

Enligt uppgift ska Italien, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Ungern och Österrike ha sagt nej till det kompromissförslag som låg på bordet.

”Dublinreformen är död”, twittrar den belgiska ministern Theo Francken enligt Europaportalen.