Den uppmärksammade danska politikern Inger Stöjberg lanserar partiet Danmarksdemokraterna. Det skriver hon i ett inlägg på Facebook.

Stöjberg släpptes förra månaden på fri fot efter att ha avtjänat ett 60 dagar långt fängelsestraff för att ha stoppat barnäktenskap bland invandrare i Danmark. Bakgrunden var att hon i februari 2016, när hon var invandrarminister, uttalade att minderåriga flickor borde skiljas från sina män på asylförläggningarna.

LÄS MER: Dansk ex-minister döms till fängelse för att ha stoppat barnäktenskap

Efter att hon dömts i riksrätten sparkades Stöjberg ut ur Folketinget. Hon hade innan dess tvingats bort från Venstre – det parti hon representerat sedan hon var 20 år gammal.

Startar nytt parti

Sedan hon avtjänat fängelsestraffet med fotboja i Hadsund på Nordjylland bjöd Stöjberg förra månaden in alla som ville komma till fest för att tacka för stödet. Intresset var större än väntat – 2000 människor kom vilket gjorde att tackfesten fick flyttas till ett slott utanför Hadsund.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Stoppade barnäktenskap i Danmark – nu sparkas Stöjberg ut ur Folketinget

Nu skriver Stöjberg att hon startar ett nytt parti – Danmarksdemokraterna – och uppmanar sina anhängare att skriva på en så kallad väljarförklaring. 20 182 underskrifter behövs för att Stöjbergs nya parti ska kunna ställa upp i nästa val.

Än så länge består partiet bara av Stöjberg, en granne till henne samt en student som jobbar med partiet sex timmar i veckan, skriver Avisen Danmark.

Saknar partiprogram

Inger Stöjberg säger till tidningen att Danmarksdemokraterna än så länge saknar partiprogram. Hon berättar att hon är mer positiv till EU än exempelvis Dansk folkeparti, ett parti i kris som många trott eller hoppats på att hon skulle gå med i, samtidigt som hon förordar en mer restriktiv invandringspolitik än de regerande socialdemokraterna gör.

Stöjberg är positiv till de danska socialdemokraternas planer på att skicka asylsökare till afrikanska Rwanda, och låta deras asylärenden avgöras medan de väntar där. Hon tror dock inte att regeringen vågar genomföra den planen.

– Om Danmark under nästa generation fortfarande ska se ut som det gör idag, så behöver något göras. Annars kommer Danmark förändras för mycket, säger Inger Stöjberg.

LÄS ÄVEN: Inger Støjberg: ”Ärligt talat – islam är ett problem i Danmark”