kastrup

Foto: News Øresund /Johan Wessman

Utrikes

Inget kaos på Köpenhamns flygplats

Publicerad 6/13/2022
Annons

Säkerhetskontrollerna på Köpenhamns flygplats Kastrup har inte drabbats av samma kaos som Arlanda flygplats i Stockholm plågas av. Det rapporterar Sveriges radio.

De som flugit från Arlanda flygplats senaste veckorna har upplevt långa köer till säkerhetskontrollen. Vissa resenärer vittnar om en flera timmar lång väntan, även om de betalat extra för ”fast track” för att snabbare komma igenom kontrollen.

LÄS ÄVEN: Kökrisen på Arlanda fortsätter: ”Uppenbart att de inte gjort tillräckligt”

Kaoset har skyllts på personalbrist då många av de hundratals som varslades och permitterades under coronapandemin hittat nya jobb, och därför två år senare inte kommit tillbaka till sin tidigare arbetsplats. Att utbilda, träna upp och säkerhetspröva ny personal uppges ta lång tid.

Inget kaos i Danmark

På Köpenhamns flygplats Kastrup, som har något fler resenärer per år än Arlanda, har kaoset emellertid uteblivit. Även Kastrup har förlorat personal under pandemin, men effekterna har inte blivit lika kraftiga som på Arlanda.

– När det gäller väntetiden i säkerhetskontrollen så ser det någorlunda okej ut, säger Lars Lemce, senior rådgivare på Kastrup, till SR.

Undantagen var de två helgerna Stora bönedagen och Kristi himmelsfärdshelgen i maj då kön ibland blev över 50 minuter lång.

– Det är för långt, menar Lemce.

Intensivt men normalt

Men så långa köer ska det inte behöva bli på Kastrup framöver. Tidigare under våren inleddes nämligen en kampanj för att rekrytera och utbilda hundratals nya medarbetare till flygplatsen för att klara av det ökande resandet.

– De är färdiga nu. Vi räknar med att de om ett par veckor har praktiska erfarenheter från säkerhetskontrollen. Så vi kommer få en intensiv men ganska normal sommar, säger Lars Lemce.

LÄS MER: MP-språkrör stoppade flygplan – hundratals försenades

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons