Vid en presskonferens på måndagen tog vänsterledaren Jonas Sjöstedt bladet från munnen om hur partiet avser att agera i den statsministeromröstning som ska hållas på onsdag. Beskedet var att man inte kan ”trycka gult”, dvs släppa fram Löfven, så som situationen ser ut just nu. För att det ska ske kräver Sjöstedt att Löfven sätter sig i förhandlingar med honom innan onsdag och ger honom vissa garantier.

Det viktigaste beskedet Sjöstedt vill ha från Löfven är att den så kallade anti V-klausulen rivs upp. Från C och L har aviserats att Vänsterpartiet som en del av fyrpartiuppgörelsen ska stängas ute från all politisk påverkan under mandatperioden. ”Det kan vi inte acceptera” förklarade Sjöstedt.

LÄS MER: Här är 7-klöverns smarta plan

Beträffande konkreta förändringar av innehållet i överenskommelsen var V-ledaren mer svävande. C och L har klargjort att man inte tänker omförhandla avtalstexten. Sjöstedt sa att han inte kräver det utan litar på Löfvens ord om hur avtalet ska tolkas – ”som man i modern tro tolkar Bibeln”.

Om Löfven klargör att han tolkar avtalstexten på ett sätt som Vänsterpartiet kan acceptera, då finns enligt Sjöstedt möjligheten att man ändrar sig och släpper fram Löfven på onsdag. I annat fall kommer V att fälla Löfven.

Oklarhet råder om de cirka 80 överenskommelser som regeringen redan gjort med V gäller eller måste rivas upp som en följd av den nya fyrpartiuppgörelsens anti V-klausul.

Möjligheten finns också för talmannen att skjuta upp statsministeromröstningen efter Vänsterpartiets besked.