Rädsla för smitta och myndighetsrestriktioner har slagit hårt mot turistnäringen under corona-pandemin. Men nu vänder trenden – alltfler vill börja resa på semester igen och de stora turistländerna har börjat konkurrera med varandra om resenärer genom att erbjuda frihet från krav på covid-test och vaccination.

Trenden syns tydligt i hur de varma och soliga medelhavsländerna nu börjat locka turister från det kallare och solfattigare norr. Krånglet har varit omfattande och kostnaden stor för den som vill resa utomlands – vilka tester måste man ha gjort och hur långt innan resan? Samma med vaccination.

EU:s vaccinationspass får minskad betydelse

I Bryssel klubbades nyligen ett beslut igenom om ett överstatligt vaccinationspass – det så kallade gröna beviset – där tanken är att ett sådant ska behöva uppvisas för att återfå den fria rörlighet inom EU som man det senaste året varit berövad.

Men passet ser nu ut att få begränsad betydelse när flera EU-länder inte rättar in sig i det centralstyrda ledet utan inför egna lättnader i inreserestriktionerna på nationell nivå. Det handlar framför allt om de sydeuropeiska länderna där turistnäringen är livsviktig för ekonomin och där i så gott som hela förra årets turistsäsong frös inne.

Flera länder signalerar nu att det är fritt för turister att flyga in – inga dokument om covid-test eller vaccination krävs. Tecken finns också på att många tröttnat på att vara isolerade och att frihetslängtan vuxit sig starkare än rädslan för att smittas av det potentiellt dödliga viruset.

Lättnaderna har nu blivit det främsta lockbetet i konkurrensen om turisterna – framför låga priser, havsutsikt och swimmingpool vid hotellet.

Erbjuder gratis covid-vård och PCR-test

En del länder kryddar med erbjudanden om gratis sjukvård om oturen skulle vara framme och man insjuknar i covid-19 samt kostnadsfritt PCR-test om det behövs för att få resa tillbaka hem.

Centralstyret i Bryssel har små möjligheter att tvinga medlemsländerna att upprätthålla inreserestriktioner och traditionellt har uppgiften tvärtom varit att främja den fria rörligheten, inte att begränsa den.

Även flera länder utanför EU som är beroende av turismen avskaffar nu de tidigare införda restriktionerna för att få resa in i landet. Inga testintyg, vaccinationspass eller andra särskilda handlingar krävs.

Tusenlappar att spara

För en svensk familj som vill resa till solen handlar det om flera tusen kronor att skaffa de covid-relaterade intyg som hittills har krävts. Att slippa den kostnaden och det byråkratiska krånglet kring detta kan vara avgörande för vilken destination man väljer.