snus

Foto: Rutja76.

Inrikes

Inget regeringsstöd för snuset i EU-domstolen

Publicerad 1/26/2018
Annons

EU:s agerande i snusfrågan ser Swedish Match kommunikationschef som ett sätt att ge cigaretterna monopol och skydda cigaretterna i unionen.

2004 prövades exportförbudet av svenskt snus i EU-domstolen sist. Då förlorade Swedish Match. Domstolen hänvisade till att man inte ville ha in en ny tobaksprodukt på EU-marknaden.

Sedan dess har EU dock godkänt ett flertal tobaksprodukter.

På torsdagen var det dags igen i EU-domstolen, men denna gång fanns ingen svensk regeringsrepresentant med.

– Det försämrar våra chanser, säger Patrik Hildingsson, kommunikationschef på Swedish Match, till Sveriges radio.

– Jag har svårt att tro att andra länder inte skulle stå upp för sina traditionella näringar. Jag vill tro att fransmännen skulle vara här om det handlar om rödvin, och att italienarna skulle vara här om det handlar om Parmaskinka.

Skälet till regeringens frånvaro är enligt EU-minister Ann Linde risken att Sverige skulle kunna förlora rätten att sälja snus även i Sverige om regeringen blandade sig i frågan, detta då Sverige inte får stöd av något annat EU-land i den här frågan.

– I slutändan blir det viktigaste frågan för mig: Hur ser vi till att svenskarna alltid har rätt att snusa. Finns det minsta risk att det förloras, då vill inte jag medverka till det.

Hildingssons argument om att andra länders regeringar skulle finnas på plats för att stå upp för respektive traditionella näringar ger Linde inte mycket för.

– Men det är ju ett totalknasigt argument. Rödvin är inte förbjudet att sälja i ett enda land i EU, inte Parmaskinkan heller. Snus är förbjudet att sälja i alla länder utom i Sverige. Det där argumentet är bara trams.

EU-domstolens generaladvokat kommer med sitt förslag till dom i april. Den slutliga domen väntas tidigast i höst.

Svenskt snus är betydligt mindre skadligt än cigaretter och har bidragit till att svenskarna röker minst i EU och har jämförelsevis få fall av mun- och lungcancer.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
836Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons