colombia

Foto: Oxi.Ap from Medellín, CC BY 2.0

Utrikes

Inget slut i sikte för våldsamma protester i Colombia

Publicerad 5/29/2021
Annons

Under snart en månads tid har Colombia skakats av våldsamma protester som inte ser ut att klinga av. De eldas på av fattigdom och ungdomars brist på framtidsutsikter.

Till en början handlade protesterna om en impopulär skattereform med bland annat höjda inkomstskatter och införandet av moms på mat och andra basvaror. Detta riskerade att slå hårt mot de allra fattigaste som redan befinner sig i en extra tuff situation på grund av pandemin.

Trots att president Ivan Duque sedermera drog tillbaka skattereformen har de våldsamma protesterna fortsatt i flera städer med sammandrabbningar mellan polis och framför allt ungdomar. Nu handlar protesterna mer om fattigdom och arbetslöshet enligt SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler. Det ska också finnas ett stort stöd för protesterna bland befolkningen.

Säkerhetsstyrkorna har anklagats för att använda övervåld mot demonstranterna, vilket blivit den senaste tidens samtalsämne. Några följder väntas dock inte.

Enligt Feiler ser många ungdomar inte en ljus framtid och de känner att de kommer att få ett sämre liv än sina föräldrar. Bristen på framtidsutsikter driver på frustrationen och ilskan.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
587Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons