Anders_Tegnell_09584_Bild_Frankie_Fouganthin

Bild: Frankie Fouganthin

Inrikes

Inget toppjobb för Anders Tegnell – ratas av WHO

Publicerad 4/20/2022
Annons

Det påstådda toppjobb som före detta statsepidemiolog Anders Tegnell skulle belönas med på Världshälsoorganisationen blir inte av.

Det var i början av mars som nyheten om Anders Tegnells nya toppjobb dominerade medierna. Då hette det att Tegnell på WHO i Genevé skulle bli senior expert i en ny grupp som ska samordna arbetet mellan Världshälsoorganisationen, FN:s barnfond UNICEF och vaccinorganisationen Gavi.

LÄS ÄVEN: Anders Tegnell belönas med toppjobb på WHO

Sedermera uppstod förvirring kring Tegnells position och på WHO fanns en viss irritation över att det upplevdes som att Sverige agerat alltför tidigt och utsett Tegnell till en post som ännu inte spikats. Trots detta stod Folkhälsomyndigheten på sig men sedan blev det tyst under en längre period.

Nu vet man varför processen stoppades.

– Sverige kom bara med Anders Tegnells namn. Man måste alltid ha minst tre kandidater. Sådana är reglerna för sekondering, säger källor vid WHO till SvD. Personen tillägger att Sverige informerats om detta och uppmanats att föreslå minst tre kandidater.

LÄS ÄVEN: Tegnell pudlar efter uttalande om invandrare – genom att säga samma sak

Men från Sverige var Tegnell allt man hade att erbjuda, och nu står det klart att det inte blir något alls.

Jobbar kvar på FHM

I ett pressmeddelande skriver Folkhälsomyndigheten att Tegnell i början av mars utsågs ”till att bistå med expertis i ett internationellt uppdrag kopplat till WHO” och att ”efter en process på WHO har det visat sig att en överenskommelse inte har kunnat nås”.

Tegnell kommer i stället att arbeta med internationella åtaganden på Folkhälsomyndigheten.

LÄS ÄVEN: Tegnell: Sveriges fruktansvärda dödstal borde kunnat undvikas

Till Expressen kommenterar han beskedet:

– Det är klart att jag är besviken. Vi tyckte att vi hade fått tydliga tecken på att det här skulle bli av. Men nu ser jag fram emot att jobba med dessa viktiga frågor hos myndigheten i stället. Det här är ett område där det har behövts fler resurser.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons