Den tidigare statsministern och S-ledaren Ingvar Carlsson stämmer nu in i kraven från överlevande och anhöriga till de som drunknade när passagerarfärjan Estonia sjönk eller sänktes. hösten 1994 att släppa sekretessen på de dokument som visar om det fanns krigsmateriel ombord vid katastroftillfället.
Teorierna är många kring vad som egentligen orsakade att passagerarfärjan Estonia sjönk den 28 september 1994. Den officiella förklaringen om ett lossnat bogvisir uppfattas av många som inte trovärdig och en rad oklarheter och åtgärder efter förlisningen har gett anledning till frågor om det finns saker som regeringen velat dölja.
Förbud att besöka vrakplatsen har väckt misstankar
Förklaringen att vrakplatsen inte får besökas av dykare och att vraket täckts över med grus och även planerades gjutas in i betong har förklarats med argument om griftefrid. Kritiker menar dock att det kan ha funnits andra skäl att inte låta någon undersöka vraket.
Nyligen dök ett team ändå ned till vraket och kunde med filmkamera dokumentera att det finns stora hål i skrovet som kan ha tillkommit genom att fartyget torpederades. Det finns även vittnesmål från överlevande ombordvarande om kraftiga smällar före förlisningen som stödjer den teorin.
Vapensmuggling motiv till sänkning
Motivet till att sänka Estonia kan i så fall ha varit att det ombord fanns militär utrustning som i hemlighet smugglades in till Sverige från Ryssland. Att den civila färjan överhuvudtaget använts på det sättet förnekades länge från officiellt håll men avslöjade 2004 vara sant.
Då avslöjades att militären och tullen hade ett avtal som tillät att militärt materiel fraktades på Estonia från Ryssland och togs in i hemlighet i Sverige. 2004 bekräftades mot regeringens nekande att en kopia av avtalet fanns på Försvarsdepartementet.
Vad som däremot inte med säkerhet har kunnat bekräftas om det fanns sådan krigsmateriel ombord vid just det tillfället då Estonia sjönk eller eventuellt avsiktligt sänktes. Många tror att det bland de dokument kring händelsen som är hemligstämplade finns sådana som kan kasta ljus över detta.
Förnekar kännedom
Krav från överlevande och anhöriga till de som dog i fartygskatastrofen har en längre tid krävt att sekretessen för dessa dokument hävs och att de offentliggörs. Det har regeringen emellertid sagt nej till. Men nu ställer sig även tidigare statsministern och S-ledaren Ingvar Carlsson bakom kravet.
Carlsson har tidigare anklagats för att vara en av dem som kände till de hemliga vapentransporterna. Även dåvarande statsministern och M-ledaren Carl Bildt har anklagats för detta.
Trots att det finns uppgifter som styrker detta tillsammans med den höga osannolikheten för att de inte ska ha informerats har båda två förnekat kännedom. Carl Bildt säger i en kommentar till statsradion att “det fanns ingen anledning att jag skulle känna till sånt” samtidigt som han säger att det “inte vore något konstigt” om sådana transporter ägde rum.
Läs alla artiklar på Samnytt om Estonia HÄR.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.