ikea kungens kurva

Foto: Holger Ellgaard.

Inrikes

Ingvar Kamprad kan få gata uppkallad efter sig

Publicerad 1/30/2018
Annons

På måndagen diskuterade kommunpolitikerna i Huddinge möjligheten. Än så länge har man inte bestämt exakt vilken gata det blir.

Efter IKEA-grundarens död i helgen vill man i Huddinge kommun hylla Ingvar Kamprad genom att namnge en gata efter honom.

I Kungens kurva, som tillhör Huddinge kommun, finns Skandinaviens största handelsområde med världens största IKEA-varuhus. Det uppfördes 1965 och karaktäriseras av en stor, rund byggnad som har fått sin inspiration av Guggenheimmuseet i New York. Enligt Stockholms läns museum representerar byggnaden ett ”högt kulturhistoriskt värde”.

– Vi tycker att detta är en bra idé för att markera den betydelse som Ikea och Ingvar Kamprad haft i Huddinge på olika sätt. Kungens kurva har utvecklats till Skandinaviens största handelsområde, i synnerhet många ungdomar har fått jobb där, säger Daniel Dronjak (M) till Mitt I.

LÄS MER: Ingvar Kamprad död – extremvänstern jublar

– Ikea har haft en jättestor betydelse, som fick Kungens kurva att blomstra upp som handelsplats. Företaget har satt Huddinge på kartan. Det är en stor arbetsgivare med 900 anställda och många olika typer av jobb, allt från lagerjobb till marknadsföring, säger Pia Forsberg, Huddinge kommuns näringslivschef.

Alla är dock inte fullt så lyriska.

– Huddinge är en mångkulturell kommun, så det är viktigt att ingen känner sig kränkt av namngivningen. Men jag tror ju att de som bestämde detta först och främst ville namnge den efter honom eftersom han var en framgångsrik företagsledare, säger Jonas Lundgren, politisk sekreterare för Vänsterpartiet i Huddinge.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons