För att uppnå sina klimatmål har den brittiska polisen köpt in bland annat Nissan Leaf och BMW i3. Dessa har nu visat sig vara värdelösa för biljakter och utryckningar där de inte hänger med och nu befarar man att den planerade satsningen på en kvarts miljard kronor på elbilar kan vara bortkastade pengar.

Enligt polisen lever inte bilarna upp till kraven under biljakter och utryckningar. Då elbilarnas prestanda är så mycket sämre används de nu i stället bara till situationer som inte är akuta och för att transportera polischefer till jobbet.

I polisens internrapport framgår att problemet med bilarna är att de inte går tillräckligt fort, inte har tillräcklig räckvidd och tar för lång tid att ladda för att stå redo för utryckning.

Totalt har man i 30 av landets 46 polisdistrikt planerat att spendera 250 miljoner på att köpa in 448 miljövänliga bilar, vilket man nu menar kan vara ett slöseri.

Enligt en rapport från Scotland Yard, där man köpt in 134 elbilar och planerar att byta ut hela fordonsflottan till elbilar till 2050, har man varit tvungen att i stället köpa in fler dieselbilar för att kunna genomföra biljakter.

Oro för försenade poliser

Samtidigt lugnar polisförbundet medborgare som oroar sig för att polisen inte ska hinna fram snabbt nog på grund av elbilar som står på laddning.

– Ingen behöver vara orolig för att polisen inte ska kunna rycka ut på grund av att batteriet är tomt. Det vore försumligt av de som sköter om fordonen att begränsa sig så, de får fortfarande använda andra bilar.