Kinesiska virusforskare menar nu att inkubationstiden för viruset kan vara allt mellan noll till 24 dagar. Det innebär att risken för smitta ökar om karantäntiden fortfarande ligger på 14 dagar. Den nya rapporten är dock inte granskad av andra forskare än.

En expert i Storbritannien anser att de nya rönen är ”oroande” men sa samtidigt att endast en liten del av patienterna troligen har en ”väldigt lång inkubationsperiode”. WHO-experter menar att 24 dagars inkubation kan leda till ”dubbel exponering” hos en patient. De vill emellertid inte rekommendera en ändring på den föreslagna perioden på två veckors karantän, rapporterar Daily Mail.

Viruset har enligt offentliga uppgifter, i skrivande stund, dödat minst 1018 personer och smittat över 43 000.

Man kan smittas av kroppsvätskor som har viruset i sig eller, vilket nya rön pekar på, genom att röra smittade ytor. Tjänstemän i Kina sa innan att sjukdomen kunde smitta redan innan symptomen uppstod. De nya uppgifterna kom från en studie i medRxiv, en sida för medicinska forskningsrapporter. Den skrevs av 37 specialister, inklusive Dr Zhong Nanshan, som leder en grupp medicinska experter utnämnda av Kinas Hälsokommission för att hantera viruset.

Ändrad definition minskar statistiken

Den kinesiska journalisten Alex Lam menar på Twitter att kinesiska myndigheter den 7 februari ändrade definitionen av vad som är ”bekräftade fall”. Patienter som testas positivt för viruset men inte har symptom räknas inte längre som bekräftade. ”Detta kommer oundvikligen minska antalet”, skriver han:

Han poängterar vad som står i det highlightade området:

Den highlightade texten i tweeten lyder: ”Om ’symptom-fri patient’ börjar visa kliniska tecken, omrevidera hans kategori till ’bekräftat fall’.” Det impliecerar att de inte räknas innan symptom börjas synas.

Tomma tunnelbanevagnar

På Twitter fortsätter floden av videor från Kina. Här en från dess tunnelbanesystem, som är helt tomt:

https://twitter.com/SriramSalem44/status/1226916738605842435?s=19

I ett annat inlägg påstås en medborgarjournalist som rapporterade om viruset vara försvunnen.

”Jag är rädd. Framför mig är viruset och bakom mig är de rättsliga och administrativa makten hos Kina”, skriver en att Chen Qiushi ska ha sagt.

https://twitter.com/DarrenPlymouth/status/1227191734288949253?s=20

En annan sammanfattar de senaste uppgifterna om viruset; luftburet, 24 dagars inkubation, kan överleva utanför värdarna i 9 dagar:

Här en video på vad som påstås vara inifrån Fangcang-sjukhuset i Kina. ”Ingen isolering, ingen toalett, ingen medicin”, skriver användaren.