Mikael_damberg-52552
Inrikes

Inrikesministern på studiebesök i Värnamo efter gängskjutningar och sprängdåd

Publicerad 2/27/2019
Annons

Värnamo utanför Jönköping är en av de många mindre orter i Sverige som tidigare varit lugna platser men som på senare år drabbats en allt hårdare och i huvudsak invandringsrelaterad grov gängkriminalitet. De polisiära resurserna har inte byggts ut i paritet med den ökade brottsligheten och på onsdagen fick orten ministerbesök efter nödlarm om att staten måste rycka in för att bistå kommunen i brottsbekämpningen.

Gängkriminaliteten i lilla Värnamo skenar med bland annat skjutningar på öppen gata och sprängdåd när olika kriminella fraktioner gör upp om revir och annat. Som en följd har otryggheten bland invånarna ökat.

LÄS ÄVEN: Fem anhållna efter väpnad knarkuppgörelse i Värnamo

Lokalpolisområdeschef Håkan Boberg slog för en tid sedan larm om att Värnamo och många andra mindre kommuner inte står rustade för den gängkriminalitet som drabbat dem. Utvecklingen från händelsefattig sovstad till gängkriminellt inferno i spåren av en expansiv invandringspolitik och icke fungerande integrationspolitik har tagit lokalpolisen på sängen.

Som ett svar på Bobergs larm kom inrikesminister Mikael Damberg med entourage och livvakter på besök på onsdagen. Avsikten var att ”skaffa sig en fördjupad lägesbild” och samtala med polischefen om tänkbara brottsförebyggande åtgärder.

LÄS ÄVEN: Xhevat Morina döms till sju års fängelse för gängskjutning i Värnamo

Damberg gav Boberg verbala ryggdunkningar för det arbete han och hans kollegor utfört trots underbemanning. Inrikesministern klargjorde också med pondus och eftertryck att han ogillar det som sker i Värnamo i form av väpnade uppgörelser och sprängningar.

– Jag tycker att det är fruktansvärt.

Vidare förklarade Damberg för de lokala journalister som samlats att han förstår att skottlossningar och bombsprängningar kan skapa otrygghet bland de boende på orten.

LÄS ÄVEN: Fem personer häktade för väpnad gänguppgörelse i Värnamo

Den ledsagade visningen av Värnamo gick bland annat till Finnvedens problemtyngda gymnasium där inrikesministern tryckte skolledningens händer och pratade med några elever. Ett besök i bostadsområdet Städet där flera bomber briserat hanns också med.

Inrikesministern bekände att det Sverige som på senare tid vuxit fram kräver fler poliser än vad som tidigare erfordrades för att upprätthålla lag och ordning. Han sa sig också förstå att detta nya brottslandskap inte är något som man lokalt kan förväntas klara att hantera.

– Jag tror inte det är meningen att varje polisområde lokalt ska ha kapacitet att ingripa mot grovt kriminella gäng.

LÄS ÄVEN: Nio anhållna efter väpnad gänguppgörelse i Värnamo

Damberg berömde sig själv och sin regering för att  ha ”sett till att skapa starka regioner som kan kraftsamla” när de lokala polisresurserna inte räcker till och för att öka vetskapen om att staten finns där med en hjälpande hand när sådant här händer.

I en sammanfattande kommentar sade Damberg att avsikten med besöket i Värnamo var att lära sig mer om varför det ser ut som det gör i kommunen. Han fick också frågan om vad han anser vara det viktigaste för att komma till rätta med den här typen av brottslighet.

– Att polisen växer, att det blir fler poliser med bra villkor och polisen måste få bättre verktyg. Och långsiktigt är det förebyggande arbete med skola och socialtjänst.

LÄS ÄVEN: Tiggare krävde barn som sålde majblommor i Värnamo på pengar

Av medias rapportering kring besöket att döma inbegrep de samtal som fördes under studiebesöket inte några invandrings- och integrationspolitiska frågeställningar eller förslag på åtgärder.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1159”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons