En grupp feministaktivister bakom ett Instagram-konto med namnet TNKVRT har startat en namninsamling med syfte att få Alexander Bard sparkad från juryn i TV4:s underhållningsprogram Talang. Gruppen pekar ut Bard som sexist och rasist. Själv kallar Bard initiativet för ”ett stort skämt” och anser att gruppen ägnar sig åt åsiktsförtryck och fascism.

I nästa vecka drar en ny säsong av underhållningsprogrammet ”Talang” igång i TV4. I den jury som ska bedöma de tävlande deltagarnas insatser återfinns bland andra artisten och mångsysslaren Alexander Bard. Hans medverkan gillas dock inte av de radikalfeministiska aktivister som haussat upp #metoo-kampanjen i Sverige på ett sätt som saknar motstycke internationellt.

Bard kritisk till #metoo
I sociala medier har Bard uttryckt kritik mot den hysteri och de överdrifter som han menar kännetecknar den svenska grenen av #metoo-kampanjen. Detta har väckt ont blod i de läger där man anser att endast positiva åsikter om #metoo bör få ventileras i den offentliga debatten. Nu vill dessa personer att Bard ska straffas för att ha använt sig av den grundlagsfästa yttrandefriheten på ett sätt som de anser inte är OK.

”Förnedrar och kränker kvinnor”
Aktivisterna bakom namninsamlingen för att få Bard petat från Talang-juryn skriver bland annat att Bard ”förnedrar och kränker kvinnor” och använder epitet som ”sexist” och ”rasist” för att beskriva honom.

”Hans åsikter strider mot TV4:s nolltolerans kring rasism och genom att ha kvar honom i juryn visar de att det är okej att kränka andra så länge det inte sker på TV4:s bekostnad. Och det är inte okej.”

Gruppen uppmanar också sina följare och undertecknare att dra igång ett drev mot Bard i sociala medier under hashtagen #dontbeabard.

”Stort skämt och en ren lögn”
Bard dementerar bestämt att han skulle vara rasist och sexist och säger i ett uttalande till media att han inte oroar sig över att den här attacken mot honom ska äventyra hans medverkan i Talang-juryn.

– Det är ett stort skämt och en ren lögn. De har ingenting att komma med. Var är argumenten? På vilket sätt är jag rasist och sexist? De bara står och ljuger. Kampanjen har ingen trovärdighet alls.

”Är fascism”
Bard kritiserar dessutom initiativet för att vara demokratifientligt och vilja begränsa den grundlagsfästa yttrandefrihet som, åtminstone formellt, råder i Sverige.

– Man kan inte sparka någon på grund av åsikter i Sverige, det är fascism.

Bard säger att han övervägt att stämma personerna bakom gruppen för förtal men avstår eftersom han inte vill ge dem den uppmärksamheten.

Försvarar Bard
Lotta Andersson, som är exekutiv producent för TV4-programmet Talang, tar i en skriftlig kommentar till media än så länge parti för sin jurymedlem.

“På TV4 värnar vi den yttrandefrihet som vi har i Sverige och den ger Alexander Bard, precis som hans meningsmotståndare, rätten att tycka, tänka och säga det dom vill, även om det inte stämmer överens med det som vi på TV4 står för. Men det betyder inte att man får göra det i TV4 eller på våra plattformar. För oss är det viktigt att inte hamna i en situation där vi inte låter personer medverka i våra kanaler grundat på sina åsikter”.

Avbrutit samarbeten tidigare
TV4 har dock tidigare gjort sig av med medarbetare som vid sidan av sitt uppdrag för tv-bolaget uttryckt sig på ett sätt som ansetts vara rasistiskt eller på annat sätt kontroversiellt. För en tid sedan avbröt man exempelvis samarbetet med fitness-instruktören Louise Andersson Bodin efter att hon vid ett tillfälle sagt ordet ”neger”.

Skribenten Marcus Birro och relationscoachen Lennart Matikainen är andra exempel på personer som TV4 avslutat samarbete med på liknande grunder. För en tid sedan bröt man även samarbetet med Metros Viralgranskaren efter att finansmannen Mats Qviberg tagit över tidningen och uttryckt en önskan om att ha färre anställda på tidningen som är stalinister.