Från och med maj nästa år kommer Instagram begränsa den information som får publiceras på plattformen. Man kommer att censurera information som man bedömer vara ”falsk” bakom en varningsskylt. Politiker ska fortfarande få publicera den information de vill – men detta vill vänstern ändra på.

Instagram ska utöka sina faktakontrollerande tester i USA och kommer att arbeta med 45 tredjepartsorganisationer för att utvärdera sanningshalten i foto- och videoinnehåll i sin app. Material som bedöms vara falskt kommer att döljas från sidan ”utforska” och från hashtag-sidorna. Bilder och videoklipp kommer även att täckas med en varning som blockerar innehållet i flödet eller berättelser tills användarna trycker på varningen för att kunna se inlägget i sin helhet.

Facebook har tidigare försökt att lägga till varningar på länkar. De anser det dock vara dåligt att användare fortfarande har enkel tillgång till informationen. Därför tillkännagav de i oktober att de kommer använda ett liknande system som Instagram där man placerar varningen mellan innehållet och mottagaren.

Både Instagram och Facebook kommer att använda bildmatchningsteknologi för att kunna hitta fler kopior av vad de bedömer vara desinformation och tillämpa samma varningsetikett.

Vänstern vill att även politiker ska censureras

Politiker slipper censuren – även om informationen som sprids anses vara felaktig. Adam Mosseri, VD på Instagram, menar att förbud av politiska annonser kan skada utmanande kandidater i behov av marknadsföring

Vänsterns kritiker vill dock att även politiker ska censureras. De menar att politikerna kan ”öka polarisering” och ”samla in pengar genom lögner” om de ges full yttrandefrihet på sina plattformar i sociala medier.