arlanda-894652
Inrikes

Inte tjänstefel låta illegala uzbeker städa skyddsklassade objekt – utredning läggs ned

Publicerad 2/5/2019
Annons

Samhällsnytt har tidigare berättat hur tre personer från Uzbekistan som befunnit sig olagligt i Sverige fått tillträde till skyddsklassade objekt på Arlanda flygplats som städpersonal, något som inneburit en betydande säkerhetsrisk. Åklagarkammaren som granskat händelsen väljer dock att lägga ned ärendet med hänvisning till att det inträffande inte kan betraktas som tjänstefel från polisens sida.

De tre uzbeker som anlitades att städa de skyddsklassade polislokalerna på Arlanda flygplats saknade såväl uppehålls- som arbetstillstånd. Men trots deras illegala vistelsestatus i Sverige godkändes de som säkerhetsklassade av polisens enhet för verksamhetsskydd, något som det även skrevs ut intyg på.

Enligt den särskilda åklagarkammare som granskat ärendet har polisen emellertid inte begått vare sig något brott eller tjänstefel när man på det här sättet äventyrade säkerheten på flygplatsen och intygade något som inte skett. Polisen menar att det är städbolaget, Allianceplus, som ansvarar för att den grundläggande säkerhetsprövningen görs och får medhåll från åklagaren.

LÄS MER: Polisen anlitade illegala uzbeker för att städa skyddsobjekt på Arlanda

Polisen uppger dock att man nu ska se över sina rutiner. Det framgår inte om det innebär byte till annan städleverantör som inte anställer illegala migranter som svart arbetskraft.

Såväl de tre illegala uzbekerna som städbolaget har enligt uppgift rättsliga åtgärder att vänta.

Det var en ren tillfällighet att missförhållandena upptäcktes efter att en polisanställd gjorde en kontroll i samband med att de aktuella städarna inte utfört sitt jobb på ett nöjaktigt sätt och att det inte gick att kommunicera med dem på vare sig svenska eller engelska.

Personer från Uzbekistan anses allmänt utgöra en större säkerhetsrisk på grund av att landet är bas för flera terrornätverk. Såväl Drottninggatan-terroristen Rakhmat Akilov som flera av de personer som just nu står åtalade för förberedelse för terrorbrott är uzbekiska medborgare.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons