En polisman verksam i Göteborgs ’utsatta områden’ har författat ett brev till bland annat Högsta domstolen och regeringen med en vädjan att koranbränning ska tas upp i domstol för att möjliggöra ett förbud.
– Bränningarna av de heliga böckerna har påverkat Sverige på ett väldigt negativt sätt, säger polismannen.

Det är polisen Ulf Boström som står bakom påverkanskampanjen. I snart 20 år har Boström arbetat som så kallad integrationspolis i stadens problemområden. År 2021 uppmärksammades Boström när han i samband med en intervju om gängvåldet började gråta. Detta efter att ha berättat att Polismyndigheten står chanslös mot gängen.

LÄS ÄVEN: Polis gråter ut om gängkriminalitet: ”Du är chanslös”

Boströms brev rörande koranbrännigar är riktat till Högsta domstolen, justitieminister Gunnar Strömmar (M), riksåklagare Petra Lundh och rikspolischef Anders Thornberg. Enligt integrationspolisen kan Sverige inte stanna vid att enbart åklagare får avgöra att koranbränning inte utgör åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp”. Han menar att domstol måste få behandla ärendet.

”Påverkat Sverige negativt”

Vidare är Boström är besvärad över att islamkritiker väljer att bränna koraner eftersom att det ska ha påverkat Sverige negativt.

– Oavsett om det är rätt eller fel utifrån yttrandefrihetsgrundlagen så har bränningarna utav de heliga böckerna påverkat Sverige på ett väldigt negativt sätt och hotbilden mot Sverige har ökat, säger Ulf Boström till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: Reinfeldtjurist bakom förbud mot koranbränningar